I det fina naturreservatet Nötön-Åråsviken i Värmland finns tre entréer, var och en med sin egen rundslinga på runt 5 kilometer. Två av dem hade jag förmånen att få utforska i helgen.

Karin vid ett av alla vackra träd vi passerade
Karin vid ett av alla vackra träd vi passerade

Dimmig fredag längs Nötöleden

Första dagen i Värmland tog Karin med mig för att gå en av sina favoritrundor; Nötöleden. Det är en rundslinga på 5,5 kilometer som går genom hagar och skogar i naturreservatet.

Jag kan ju aldrig låta bli att klappa och krama träd - här i naturreservatet Nötön-Åråsviken
Jag kan ju aldrig låta bli att klappa och krama träd

Vandringsleden är markerad med orange, och den är relativt lätt att gå, förutom att det var ganska blött på ett par ställen. Det finns spång vid flera passager, men inte vid alla – åtminstone inte nu när det var så mycket vatten.

Karin längs Nötöleden
Karin på en av spängerna längs Nötöleden

Trolsk sumpmark

Trots att Nötöleden mest verkar vara känd för de otroliga mängder vitsippor som blommar här om våren så var det sumpmarken som gjorde starkast intryck på mig. Kanske berodde det på att jag var helt oförberedd på att få gå i sådan miljö. Men det kan också vara så att det trolska grå ljuset var extra fördelaktigt för just den här naturtypen. Oavsett vad som var orsaken så föll jag pladask för denna sumpmark. Se och njut.

Öppen raststuga – Österöstugan

När vi hade följt stigen längs våtmarkerna kom vi fram till en öppen raststuga (med kamin) som låg ofantligt vackert i en stor glänta. Här passade vi på att fika en stund vid rastplatsen.

Grillplats vid Hästudden

Efter ytterligare en kort promenad var vi framme vid grillplatsen vid Hästudden. I dimman som svepte in området var det ofantligt vackert. I det lilla vindskyddet fanns både ved och yxa.

Rastplats med eldstad intill Vänern
Rastplats med eldstad intill Vänern

Det tog oss tre härliga timmar att strosa Nötöleden runt, inklusive ett fikastopp och många fotostopp.

Både Karin och informationsskylten vid naturreservatets parkering säger att naturreservatet är som vackrast på våren när vitsippemattorna brer ut sig. Men jag tyckte det var ofantligt vackert även en regnig dag i februari.

För mig är detta otroligt vackert. Färgskalan. Dimman.
För mig är detta otroligt vackert. Färgskalan. Dimman.

Solig lördag längs Arskagsleden

Dags för lunch i vindskydd vid Arskagsudden
Dags för lunch i vindskydd vid Arskagsudden

Arskagsleden är också en superfin rundslinga på 5,6 kilometer. Under resans andra dag gick vi där och det blev verkligen njutning för alla sinnen. Solen som värmde i ansiktet, korparnas kraxande, den gamla granskogens doft, isen och vattnet som glimmade runt (och på) stigen, havsörnarna som gjorde oss sällskap, den supergoda lunchen vi åt vid Vänern och solstrålarna som silade ner mellan trädens grenar.

Utsikten vid rastplatsen Arskagsudden
Utsikten vid rastplatsen Arskagsudden

Lunch vid Vänern (Arskagsudden)

Längs Arskagsleden finns ett vindskydd med eldstad och bänkar/bord. Både där (Arskagsudden) och vid parkeringen finns dass.

Vårt syfte var inte att gå runt på snabbast möjliga tid, utan bara att njuta. Och det var precis vad jag behövde.

På väg genom de underbara hagmarkerna
På väg genom de underbara hagmarkerna

Nötön-Åråsvikens naturreservat

Reservatet omfattar uddar och vikar i inre delen av Åråsviken. Det flacka landskapet med sina många slingrande åsar bildar en mosaik av olika naturtyper från torrbackar till lövskogar. Mellan åsarna finns sänkor som bildar små vattensamlingar. Själva åsarna består av sand, grus och stenar i olika storlekar (morän) och kom till under istidens slutfas.

Karin längs Arskagsleden
Karin längs Arskagsleden

Kombinera vandringslederna = 13 km

Båda lederna går i samma naturreservat, och parkeringarna ligger ungefär en kilometer ifrån varandra. Det går alltså utmärkt att kombinera de två slingorna och få ihop en tur på 13 kilometer.

Slutligen fakta och länkar

Naturreservatet Nötön-Åråsviken ligger i Kristinehamns kommun, cirka 30 kilometer söder om Kristinehamn. Kör väg 26 till Nybble och sväng västerut mot Medhamn. Vid Visnums-Kils kyrka tar man av till vänster mot Prästön /Linsön (skyltat). För att komma till Nötön och Arskagen (de två delar som jag besökte) väljer man höger i korsningen vid kyrkan och tar av vänster efter cirka 3 kilometer (skyltat). Det finns en vägbom vid avfart Myrhult som är låst från 1 oktober till 31 mars.

Läs mer om naturreservatet hos Länsstyrelsen.

Längs Arskagsleden - en av vandringslederna i Nötön-Åråsviken
Längs Arskagsleden

Från respektive parkering utgår en markerad led i rundslinga om vardera ca 5 km.

Karin i Nötön-Åråsviken naturreservat
Karin i Nötön-Åråsviken naturreservat

För dig med hund

Observera att lederna går genom beteshagar. Man uppskattar inte hundar i naturreservatet när korna är ute på bete (från cirka 1 maj).

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.