Det här var inte mitt första besök på Härön, men det var första gången jag övernattade på ön. Tidigare har det inte varit tillåtet. Nyligen såg jag på Länsstyrelsens att det finns en tillåten tältyta, så då ville jag dit igen.
Läs alltid reservatets föreskrifter
Trots att vi har allemansrätten i Sverige är en stor del av vår natur skyddad i form av naturreservat och nationalparker. I dessa kan det finnas regler (föreskrifter) som gör att allemansrätten inte gäller fullt ut. Varje gång någon frågar mig om man får sova på en plats jag skrivit om svarar jag: ”När JAG var där fick man det/fick man inte det, men du bör kontrollera på Länsstyrelsens sida innan du åker dit.”.
Anledningen är att reglerna kan ändras, så bara för att man kollat upp en plats en gång bör jan göra det inför varje besök. Härön här i Tjörns kommun är en ö jag gärna skulle sova på, men det har inte varit tillåtet. Döm om min förvåning när jag för någon vecka sedan såg på Länsstyrelsens webb att det numera finns en yta som är tillåten för tältning. Platsen ligger precis bakom vindskyddet. Självklart bestämde jag mig för att åka dit så snart jag hade möjlighet.
Blött längs norra stigen på Härön
Jag åkte ut till Härön med färjan på lördagseftermiddagen. Min plan var att ta den norra stigen ut till Änga, där vindskydd och tältplats ligger. Detta trots att norra stigen är längre (3 kilometer) än södra stigen (1,7 kilometer), men den brukar vara enklare att gå.
Men just den här gången var det inte rätt vägval. Eftersom det har regnat sådana mängder på sistone så var strandängar och hagar dyngsura och jag sjönk ner djupt för nästan varje steg. Det blev tungt att gå, och på flera ställen fick jag gå omvägar för att komma förbi översvämmade områden.
Till slut började jag känna mig stressad, för jag hade knappt 1,5 timme tills det var solnedgång, och det gick verkligen långsamt. Dessutom hade jag inte ätit någon riktig lunch, så jag var inte riktigt mitt bästa jag. Men till slut såg jag Ängen skymta en bit nedanför och halkade lyckligt nerför i geggan.
Vindskyddet och tältplatsen
Och när jag såg att det var tomt i vindskyddet steg både humöret och värmen i kroppen flera grader.
Så här ser tältplatsen ut och den ligger precis bakom vindskyddet. Till dasset är det kanske 150 meter att gå. Man kommer till Änga både via norra och södra stigen.
Mysig kväll i vindskyddet
Eftersom det höll på att mörkna redan när jag kom fram skyndade jag mig med förberedelserna. Jag sopade ur vindskyddet och gjorde i ordning bädden. Sedan tog jag fram kniven, sågen och den lilla vedpåsen jag burit med mig, för jag ville få igång brasan så snart som möjligt.
Snart hade jag en rejäl hög med mindre trästickor som passade perfekt för bushboxen, och det dröjde inte länge innan jag hade en härlig liten brasa. På den kokade jag upp lite mat och det tog mindre än 10 minuter från det att jag tände mitt lilla kök. Så snart jag fått mat i magen slappnade jag av och kunde njuta av stunden och platsen. Av lugnet på ön, av min brasas varma ljus runt vindskyddet, av värmen från liggunderlaget och ullmössan på huvudet. Och av lussekatten och clementinen jag tagit med ut som efterrätt.
Ute på grillgallret tände jag en marschall som gav mysbelysning många timmar, på tryggt avstånd från sovsäck och annat brännbart. I pannlampans sken gick jag en sväng till dasset vid Änga (kan det vara 150 meter bort kanske) innan det var dags att krypa ner i sovsäcken.
Hoppfull himmel på morgonen
Jag vaknade tidigt och passade på att ligga och dra mig i sovsäcken i mörkret. Efter någon timme började det ljusna vid horisonten och jag anade att det var sol på gång. Trots att SMHI hade sagt att det skulle vara mulet hela dagen. Med ny energi skuttade jag i mina kläder, gick på dass, och fortsatte med pannlampan som sällskap upp på ett närliggande berg.
När jag kom upp på krönet såg jag ut över havet och alla små öar som låg i halvmörker långt där nere. Men så snart jag vände och började gå mot Rörberget såg jag morgonrodnaden sprida sig över Tjörn och havet mellan oss. De varma orangeröda tonerna fick det att dansa och hoppa i magen på mig av glädje. Så längesedan jag hade sol.
Strövtåg på Härön
Från röset på Rörberget gick jag ner mot strandängarna och orkidékärret som ligger vid bryggan. Om jag hade tagit med mig packningen från vindskyddet hade jag satt mig här ute, på klipporna vid bryggan, och mött morgonsolen medan jag åt min frukost.
Från bryggan gick jag tillbaka till Änga och fortsatte sedan mot Rockenabben, givetvis med några små avstickare längs vägen. Vilken underbar liten tur jag fick där på morgonen, allt medan solen steg och fick klipporna runt mig att glimra som guld. Smala passager mellan klippblock, rullstenar, strandängar, höstfärgade eklöv och så havet.
Södra stigen mot färjan
Till slut var det dags att packa mina saker, städa ur vindskyddet och börja min lilla vandring mot färjan. Den här gången valde jag södra stigen, som bara är 1,7 kilometer. Den går mestadels över klippor så det gick snabbare än den norra stigen. Men även denna del av leden var hal och blöt.
Jag hann dock fram i god tid innan färjan skulle avgå, och var tacksam mot Härön för ännu en fin tur.
Med buss, taxi och färja
Det var lite spännande att ta sig till Härön utan bil. Särskilt som jag bor på en helt annan sida av ön, som även den saknar täta kommunikationer under helgerna. Men jag lyckades ta mig både till och från ön med mitt månadskort hos Västtrafik. Jag började med buss Rönnäng-Kållekärr, beställningstrafik (taxi) Kållekärr-Kyrkesunds brygga och färja Kyrkesunds brygga-Härön. På söndagen åkte jag samma rutt, men i andra riktningen. Fantastisk service, men ganska långa väntetider. Man kan inte säga annat än att jag utnyttjar mitt månadskort till max i alla fall – och verkligen utforskar alla möjligheter som finns här omkring mig.
Vandringslederna på Härön
I Häröns naturreservat finns flera vandringsleder, bland annat den gröna som även är en del av Kuststigen. Den är en rundslinga på ungefär fem kilometer. Eftersom den till stor del går i klippig terräng får man räkna med att det tar längre tid än när man går sträckan i ett motionsspår. Går man norra stigen är det 3 kilometer till Änga, och om man går södra stigen är det 1,7 kilometer. Om detta och lite till kan du läsa i mina tidigare inlägg om ön.
Min personliga favorit är den blå slingan som utgår från Änga. Den passerar flera vikar och berg, till exempel Jungfruviken, Rockenabben och Rörberget. Även den är en rundslinga, men du måste även gå slingan här ovanför för att ta dig ut till den blå rundslingan.
Avslutningsvis fakta och länkar
Till Härön kommer du med färja från Kyrkesund på Tjörn. Under sommaren avgår den en gång per halvtimme, se Västtrafik, linje 362 mellan Kyrkesund och Härön. Turen tar max 2-3 minuter. Så här års (november) går den en gång per timme under dagtid.
Om man är lite osvensk och faktiskt pratar med sin tåggranne kan det sluta med att man får sällskap på en första adventsutflykt! 🙃 Som jag fick på Härön idag. 6 härliga timmars vandrande kors och tvärs, sol, spegelblankt hav, adventsfika och så lite eldande i bushboxen fram på kvällskvisten. Vad mer kan man önska?
.
.
.
#advent #vandring #härön #tjörn #havet #västkusten #vandringsled #västtrafik #kollektivtrafik #adventsfika #klippor #jul #hiking #coast #sweden #vandra #visitbohuslan #bohuslän #ocean #nature #sverige #publictransport #förstaadvent #sea #bushbox #friluftsliv #wanderlust #adventsljusstake #BushcraftEssentials #thegeneralprepper

Fina Härön, Tjörn
Det här var inte mitt första besök på Härön, men det var första gången jag övernattade på ön.
I Häröns naturreservat finns flera vandringsleder, bland annat den gröna som även är en del av Kuststigen. Den är en rundslinga på 4-5 kilometer (beroende på om man går fram till gården vid Änga eller svänger vid korsningen). Eftersom den till stor del går i klippig terräng får man räkna med att det tar längre tid än när man går sträckan i ett motionsspår.
Min personliga favorit är den blå slingan som utgår från Änga. Den passerar flera vikar och berg, till exempel Jungfruviken, Rockenabben och Rörberget. Även den är en rundslinga, men du måste även gå slingan här ovanför för att ta dig ut till den blå rundslingan.
Här kommer lite bilder från i morse, innan jag tog färjan till Kyrkesund (personfärja som går året runt). Alla bilder är från Härön.
Röset uppe på Rörberget
Inifrån vindskyddet, Änga
Dass (orkidékärret vid bryggan)
Viken vid Änga
Bryggan
Rådjur på en höjd
Längs södra stigen mellan Änga och färjeläget
Några rörliga bilder från dygnet på Härön
Spara gärna inlägget om du tycker att Härön verkar intressant.
#vindskydd #sovaute #utenatt #friluftsliv #friluftskvinnor #varaute #outdoorliving #härön #Tjörn #hemomkringvandring #västkusten #vandring #vandringsled #vindskydd #dass #rådjur #coast #sweden #hiking #vandra #havet #visitbohuslan #bohuslän #nature #naturephotography #landscape #wanderlust #bästkusten

Den här helgen ville jag bara ha lugn och ro och vara för mig själv. Då passade det bra att ta en tur ut till Härön,.
Dels var det längesedan jag var här, och dels har det nyligen blivit tillåtet att övernatta I naturreservatet. Inte var man vill, men det finns en tältplats bakom vindskyddet vid Ängen. Jag skriver mer om det i bloggen när jag kommer hem imorgon
Efter trixande med buss och färja kom jag fram till vindskyddet lagom till skymningen. Den norra stigen var i katastrofalt skick efter allt regn (se bild 3), så imorgon tar jag andra stigen tillbaka mot hannen. 4 km i det blöta räckte för mig. 🙃
Men jag har fått några lugna, sköna timmar vid vindskyddet. Lagat mat, täljt, eldat, fikat, bara varit. Nu är det snart sovdags. Första natten på Härön. 💙
.
.
.
#vindskydd #sovaute #utenatt #friluftsliv #friluftskvinnor #bushbox #varaute #outdoorliving #härön #Tjörn #hemomkringvandring #västkusten #bushcraftessentials


Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.
Härlig guide till förhoppningsvis en av mina framtida turer. Fantastiskt hur du tar dig fram utan bil och jag önskar att jag själv kan bli bättre på det (= grym inspiration) Tack
Du är för snäll, men roligt att du tycker att inlägget inspirerar! TACK!