I helgen fick jag äntligen se Västanå naturreservat i full grönska – något jag längtat efter ända sedan jag var här i Röttle tidigt i våras. Eftersom våren var sen var det ganska grått den gången, men jag föreställde mig hur vackert det skulle bli.

Röttle By
Röttle By utanför Gränna
Röttleån på väg mot Vättern
Röttleån på väg mot Vättern

Enklare variant av Västanåleden

På grund av att den del av Västanåleden som går uppe på berget är ganska krävande valde jag att göra en egen variant. Anledningen till det var att spara lite på mitt onda knä. Jag gick först ner mot hamnen, förbi vattenfallet, och sedan följde jag stigen längs Vättern. Genom bokskog och annan lummig grönska med sjön och Visingsö i bakgrunden.

Vid vindskyddet fortsatte jag rakt fram (där vek jag av på stig upp mot berget förra gången). Därefter var stigen längs vattnet lite mindre trampad ända tills det var dags att vika av uppåt berget. Här slog doften av ramslök mot mig för varje steg, trots att den var överblommad sedan länge.

På kartan hade jag sett att det gick en skogsväg parallellt med både stigen vid vattnet och stigen på berget så den tänkte jag gå. Men jag fick gå 400-500 meter rätt genom skogen för att komma till skogsvägens start. Tidigare verkar det ha funnits en stig där, så det var inte supersvårt att ta sig fram, men den försvann då och då i växtligheten.

Nöjd med min "genväg" i Västanå naturreservat
Nöjd med att ha hittat ut till min ”genväg” i Västanå naturreservat

Rundan var en jakt på tältplats

Ett av syftena med min tur var att hitta en fin plats för tältet för (halleluja) man får övernatta i Västanå naturreservat. Så när jag kom tillbaka till bilen hämtade jag min packning och gick ut till en av platserna jag hittat.

Tältnatt i Västanå naturreservat, Röttle
Tältnatt i Västanå naturreservat, Röttle

Där spenderade jag kvällen och natten i lugn och ro i tältet. Det var oerhört avkopplande att lyssna till skvalpet från Vättern – och till regnet som smattrade mot tältet.

Från tältet hade jag utsikt ner mot Vättern och hörde vågornas skvalpande här längs Västanåleden
Från tältet hade jag utsikt ner mot Vättern och hörde vågornas skvalpande

Slingan jag gick var mellan 9,5 och 10 kilometer (eftersom jag startade på Röttlestigens parkering, inte naturreservatets parkering). Men jag har alltså fortfarande inte gått hela den riktiga Västanåleden. Det ska jag göra när knät är bra igen, så jag kan skutta runt som en bergsget längs den kuperade stigen.

På vissa ställen går stigen högt upp, men här precis intill Vättern
På vissa ställen går stigen högt upp, men här precis intill Vättern

Tillåtet att tälta i Västanå naturreservat

Givetvis kontrollerade jag vilka föreskrifter som gäller i naturreservatet redan när jag planerade min tur. Och denna kontroll gjorde mig väldigt glad. Numera är det nämligen, enligt Länsstyrelsens informationssida, tillåtet både att tälta och att elda (förutsatt att man använder medhavd ved) var man vill i naturreservatet.

Lycka är när det är tillåtet att tälta i naturreservatet man ska besöka
Lycka är när det är tillåtet att tälta i naturreservatet man ska besöka

Mer att se i Röttle utanför Gränna

Vattenfallet i Röttleån

Här är själva vattenfallet i Röttle by. Det ligger bara några hundra meter från Västanåleden. Vid vattenfallet står Jerusalems kvarn som innehåller medeltida delar.

Vattenfallet i Röttle och Jerusalems kvarn
Vattenfallet i Röttle och Jerusalems kvarn

Det går stigar och trappor som gör att man kan se vattenfallet både från foten och ovanifrån. När jag var här i april var det betydligt mer vatten i fallet.

Det vackra vattenfallet i Röttle
Det vackra vattenfallet i Röttle

Parkera på parkering märkt Röttle by i Google Maps. Därifrån utgår stig mot vattenfallet (bara några hundra meter att gå) och den passerar också mysiga Röttle hamn.

Röttle hamn - med utskikt mot Visingsö
Röttle hamn – med utsikt mot Visingsö

Röttle hamn och Visingsö

Från parkeringen går stigen nerför trappor mot Röttlehamn. Där finns även en badplats om du vill bada i vackra Vättern och en grillplats. Utsikten härifrån är ut över Vättern, och mot Visingsö.

Rasmus kvarn i Röttle

Nej, jag måste visa ytterligare en sak från Röttle: Rasmus kvarn. Den är så otroligt vacker. Visserligen passerar inte Västanåleden kvarnen, men den ligger bara några hundra meter från parkeringen.

Stannar man för att titta på vattenfallet i Röttle (nedanför Jerusalems kvarn som är från medeltiden) tycker jag att man även ska upp till Rasmus kvarn. Det är bara 300 meter på lätt underlag (smal väg). Annars kan man även följa den mysiga Röttlestigen som tar en både förbi vattenfallet och de två kvarnarna.

Rasmus kvarn, Röttle by

På just den här platsen har det funnits kvarnar (några olika) ända sedan 1650-talet, men redan 1270 fanns det kvarnar i Röttleån. Jag älskar verkligen historiska platser.

Missa inte Rasmus kvarn om du är i Röttle!
Missa inte Rasmus kvarn om du är i Röttle!

Vill du veta mer om Röttle?

Tack och lov finns det en massa att läsa om Röttle och Västanå naturreservat. Som vanligt börjar jag med en länk till Länsstyrelsens sida om naturreservatet. Även hos Jönköpings Läns Museum finns en massa att läsa om Röttle by. Om du ska gå Västanåleden är det enklast att parkera vid naturreservatets parkering (länk till Google Maps).

Krollilja (Lilium martagon) i Röttle
Krollilja (Lilium martagon) i Röttle

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.