I helgen fick jag äntligen se Västanå naturreservat i full grönska – något jag längtat efter ända sedan jag var här i Röttle tidigt i våras. Eftersom våren var sen var det ganska grått den gången, men jag föreställde mig hur vackert det skulle bli.
Innehållsförteckning
Enklare variant av Västanåleden
På grund av att den del av Västanåleden som går uppe på berget är ganska krävande valde jag att göra en egen variant. Anledningen till det var att spara lite på mitt onda knä. Jag gick först ner mot hamnen, förbi vattenfallet, och sedan följde jag stigen längs Vättern. Genom bokskog och annan lummig grönska med sjön och Visingsö i bakgrunden.
Vid vindskyddet fortsatte jag rakt fram (där vek jag av på stig upp mot berget förra gången). Därefter var stigen längs vattnet lite mindre trampad ända tills det var dags att vika av uppåt berget. Här slog doften av ramslök mot mig för varje steg, trots att den var överblommad sedan länge.
På kartan hade jag sett att det gick en skogsväg parallellt med både stigen vid vattnet och stigen på berget så den tänkte jag gå. Men jag fick gå 400-500 meter rätt genom skogen för att komma till skogsvägens start. Tidigare verkar det ha funnits en stig där, så det var inte supersvårt att ta sig fram, men den försvann då och då i växtligheten.
Rundan var en jakt på tältplats
Ett av syftena med min tur var att hitta en fin plats för tältet för (halleluja) man får övernatta i Västanå naturreservat. Så när jag kom tillbaka till bilen hämtade jag min packning och gick ut till en av platserna jag hittat.
Där spenderade jag kvällen och natten i lugn och ro i tältet. Det var oerhört avkopplande att lyssna till skvalpet från Vättern – och till regnet som smattrade mot tältet.
Slingan jag gick var mellan 9,5 och 10 kilometer (eftersom jag startade på Röttlestigens parkering, inte naturreservatets parkering). Men jag har alltså fortfarande inte gått hela den riktiga Västanåleden. Det ska jag göra när knät är bra igen, så jag kan skutta runt som en bergsget längs den kuperade stigen.
Tillåtet att tälta i Västanå naturreservat
Givetvis kontrollerade jag vilka föreskrifter som gäller i naturreservatet redan när jag planerade min tur. Och denna kontroll gjorde mig väldigt glad. Numera är det nämligen, enligt Länsstyrelsens informationssida, tillåtet både att tälta och att elda (förutsatt att man använder medhavd ved) var man vill i naturreservatet.
Mer att se i Röttle utanför Gränna
Vattenfallet i Röttleån
Här är själva vattenfallet i Röttle by. Det ligger bara några hundra meter från Västanåleden. Vid vattenfallet står Jerusalems kvarn som innehåller medeltida delar.
Det går stigar och trappor som gör att man kan se vattenfallet både från foten och ovanifrån. När jag var här i april var det betydligt mer vatten i fallet.
Parkera på parkering märkt Röttle by i Google Maps. Därifrån utgår stig mot vattenfallet (bara några hundra meter att gå) och den passerar också mysiga Röttle hamn.
Röttle hamn och Visingsö
Från parkeringen går stigen nerför trappor mot Röttlehamn. Där finns även en badplats om du vill bada i vackra Vättern och en grillplats. Utsikten härifrån är ut över Vättern, och mot Visingsö.
Rasmus kvarn i Röttle
Nej, jag måste visa ytterligare en sak från Röttle: Rasmus kvarn. Den är så otroligt vacker. Visserligen passerar inte Västanåleden kvarnen, men den ligger bara några hundra meter från parkeringen.
Stannar man för att titta på vattenfallet i Röttle (nedanför Jerusalems kvarn som är från medeltiden) tycker jag att man även ska upp till Rasmus kvarn. Det är bara 300 meter på lätt underlag (smal väg). Annars kan man även följa den mysiga Röttlestigen som tar en både förbi vattenfallet och de två kvarnarna.
På just den här platsen har det funnits kvarnar (några olika) ända sedan 1650-talet, men redan 1270 fanns det kvarnar i Röttleån. Jag älskar verkligen historiska platser.
Vill du veta mer om Röttle?
Tack och lov finns det en massa att läsa om Röttle och Västanå naturreservat. Som vanligt börjar jag med en länk till Länsstyrelsens sida om naturreservatet. Även hos Jönköpings Läns Museum finns en massa att läsa om Röttle by. Om du ska gå Västanåleden är det enklast att parkera vid naturreservatets parkering (länk till Google Maps).
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.