Här på Orust finns så många vackra platser, men i det här inlägget tänker jag berätta om två riktiga smultronställen: Bokskogen Himlabacken och Härmanö naturreservat. Bilderna är från förra veckan, 17-18 maj.

Gullholmen

Planering av turen

Egentligen skulle jag ha åkt till Höga Kusten för en veckovandring, men ställde in resan på grund av meniskskadan. Istället försöker jag nu vila knät, göra mina rehab-övningar och hitta turer som jag faktiskt klarar av.

Eftersom jag verkligen älskar Härmanö, och speciellt nu under våren med alla blommorna, ville jag prioritera att åka dit. Trots att det är ganska krävande vandring. Jag visste att min väninna Sofia också ville dit, så jag frågade om hon ville följa med. När hon tackade ja insåg jag att även hon sover ute mycket, så jag föreslog att vi skulle tälta längs Husebyleden natten innan. Då skulle vi vara på rätt sida av ön och ha nära till färjan på morgonen.

Bokskogen ligger längs Husebyleden utanför Ellös
Bokskogen ligger längs Husebyleden utanför Ellös

Bokskogen Himlabacken

Vi valde att åka till Himlabacken först på kvällen, eftersom vi båda två hade jobbat under dagen. Från parkeringen är det vandring längs lättgådd skogsväg i några hundra meter innan man kommer fram till stigen mot Himlabacken.

Bokskogen Himlabacken var extra vacker i kvällsljuset
Bokskogen var extra vacker i kvällsljuset

För mig kommer nog bokskog alltid vara ”något speciellt” eftersom jag älskar ljuset och rymden som finns i dem. När vi hade tagit oss uppför backen letade vi upp varsin sovplats där vi slog upp våra tält.

Efter att vi gjort i ordning sovplatserna hämtade vi vatten i bäcken och strosade en stund bland prasslande boklöv. Sedan la vi oss medan myggen surrade utanför tältet.

Ingen sol när jag tittade ut genom tältöppningen, men den kom senare på förmiddagen
Ingen sol när jag tittade ut genom tältöppningen, men den kom senare på förmiddagen

10 minuters bilfärd till färjan

På morgonen vaknade jag innan alarmet hade ringt och tittade förväntansfullt ut genom tältöppningen. Av den utlovade solen syntes inga spår, men bokskogen var lika vacker ändå. Det gick snabbt för oss att packa, så vi var tillbaka vid bilen före den planerade tiden. Trots att det tog lång tid för mig att gå nerför backen, för det frestade på knät något enormt.

Även att jag har ont i knät är jag taggad på dagens nästa äventyr

I Tuvesvik packade vi om till små ryggsäckar, med lättare packning, innan vi steg på färjan.

Härmanö naturreservat

Personfärjan går mellan Tuvesvik på Orust och Gullholmen, och turen tar bara några minuter. Även att jag har varit på Härmanö relativt många gånger längtar jag alltid tillbaka och vill se mer av ön. Sofias väninna Linnea som också var med oss upptäckte ön för första gången, och det var underbart att dela hennes glädje.

Äntligen på väg.. här vägen genom samhället
Äntligen på väg.. här vägen genom samhället

Blomsterängen Kalvhagen

Från samhället följde vi vägen söderut till första avtagsvägen mot Kalvhagen. Efter bara några hundra meter längs stigen nådde vi blomsterängen och jag blev nästan andlös när jag såg alla gullvivor. Medan de andra satte sig och kokade kaffe gick jag en sväng och tittade på blommor, bland annat getrams och tjärblomster.

Eftersom jag redan här, efter några kilometer av ganska enkel vandring, kände av knät bestämde vi oss för att gå olika vägar. Sofia och Linnea fortsatte stigen ut mot havet (Långekilen) och Svensbo, medan jag tog en enkel skogsväg ut mot vägen. Sedan stämde vi träff vid korsningen vid Myren.

Min mer lättgådda väg var vacker så den förslog den med
Min mer lättgådda väg var vacker så den förslog den med

Slingan Stenvik-Skålldalen

Vår tajming var i det närmaste perfekt. Eftersom jag tidigare har gått rundan som de andra gick hade jag ganska bra koll på tidsåtgången. Så jag kunde unna mig att strosa fram, och fota blommor längs vägen. Därför behövde jag inte vänta mer än några minuter på mötesplatsen innan de andra dök upp.

Nästan lite fjällkänsla, fast jag är på "vår" Härmanö på Västkusten
Nästan lite fjällkänsla, fast jag är på ”vår” Härmanö på Västkusten

När vi bara några minuter senare kom till korsningen med skylten Stenvik tittade de frågande på mig. Egentligen var min plan att gå raka spåret längs stigen mot Härmanö Huvud, men knät kändes ganska bra. Så vi tog slingan ut mot Stenvik och fick därför extra vyer ut mot havet.

Vätskepaus för Spexa
Vätskepaus för Spexa

Sista biten går ner mot Skålldalen och där når man även skyltar och stigen vi kommit på om vi inte svängt av. Här gick vi lite fel, trots skyltar, och till min stora lycka hittade jag två exemplar av granspira tack vare det.

Granspira - Pedicularis sylvatica
Granspira – Pedicularis sylvatica

Och så höjdpunkten – Härmanö Huvud

Från Skålldalen går man uppe på berget och passerar flera små höjder med rösen. Den markerade leden tar sedan av åt vänster, mot Skållehus.

Men som vanligt ville jag till Härmanö Huvud, som jag tycker är det vackraste på hela Härmanö, så vi tog oss ner mot strandängen. Det var väldigt lite vatten, och därför enkelt att ta sig över.

Vandring på väg mot Härmanö Huvud
Vandring på väg mot Härmanö Huvud

Lunch och bad

Vi inledde med ett besök på dasset (superlyxigt med ett dass intill stranden). Sedan rundade vi klipporna och satte oss på vår egen strand för att äta lite lunch.

Tjejerna bada och jag fixar lunch
Tjejerna bada och jag fixar lunch

Sofia och Linnea tog även ett bad medan jag kokade upp vatten. Här tillbringade vi sedan en längre stund i solen, medan oreäkneliga makaon-fjärilar svävade runt oss.

Toppbestigning

Innan vi skulle vända tillbaka mot färjan gick jag i sakta mak upp mot toppen, medan de andra tävlade. Utsikten med havet på flera sidor och den karga, steniga Härmanö på ena sidan, är så mäktig.

Linnea och Sofie tävlar till toppen
Linnea och Sofie tävlar till toppen

På tillbakavägen gick jag stigen tills jag kom till vägen, och sedan fortsatte jag den ända upp till hamnen. Sofia och Linnea gick den svårare stigen mot Skållehus, och fick småspringa på slutet för att hinna till färjan. Vi var ute i 8 timmar och på den tiden tog sig de andra ungefär 17 kilometer och jag lite kortare.

Utsikt på väg upp mot toppen av Härmanö Huvud
Utsikt på väg upp mot toppen av Härmanö Huvud

En liten sammanfattning

För mig är det i stort sett omöjligt att göra en kort resumé av ett så fantastiskt dygn i bokskog och kust. Så sammanfattningsvis får jag nog bara säga; sagolik natur, otroligt väder och lycka.

Och slutligen lite länkar

Mina instagrambilder härifrån

Att göra rehabövningar två gånger om dagen är inte särskilt inspirerande, men jag vet att det gör nytta så jag nöter på med dem. För här ska det ordnas starka knän - så gott jag kan!
Den här veckan kommer jag att vara ute måndag kväll (5 km på lätt underlag) och sedan vila ända till helgen. Jag hoppas att knät ska hinna få tillräckligt med återhämtning till dess, så att vi kan njuta av ett skogsäventyr då.
😱 Om du ser mig sticka iväg på andra turer under veckan - skäll på mig! 😱
Efter gårdagens tur på Härmanö har mitt knä behövt vila hela dagen, så nu vet jag att rutten vi gick var i tuffaste laget. Just nu i alla fall. Man ser på bilden att jag inte lägger tyngden på höger ben när jag tittar på blomman, utan jag har det lätt böjt och "hänger" på staven istället. Knästöden, vandringsstavarna och skorna jag litar på är verkligen mina bästa vänner - utan dem kan jag inte gå i terräng alls. 💙 
Förresten, när du ser landskapet vi vandrade i - förstår du varför jag älskar det så mycket? 🥰
📸 @kinnunen.minna 
.
.
.
#knäont #menisken #klippor #västkusten #havet #södrabohuslän #vackraplatser #sweden #bohuslän #ontiknät #sverige #ocean #hemomkringvandring #niceplaces #nature #sea #bästkusten #härmanö #hav #visitsweden #icebugsinaction #icebug #mittfriluftsliv #vandring #vandringsled #naturreservat
Dagens bästa: Doften från dessa underbara äppelblommor under vandringen på Härmanö.
📸 @nalleaspdalen
.
.
.
#äppelträd #äppelblommor #äppelblom #härmanö #utochnjut #härochnu #hikefulness #renfäll #vandringskvinnor #dofter #vandringsled #orust #södrabohuslän

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.