I slutet av förra sommaren besökte jag Ekliden naturreservat två gånger, men jag hann inte skriva något här i bloggen inom rimlig tid. Men inatt har jag övernattat där, och spenderat runt 18 timmar i reservatet, så här kommer en liten beskrivning.

Vandringsleden runt Ekliden naturreservat är markerad med rött
Vandringsleden runt Ekliden naturreservat är markerad med rött

Vackraste skogen häromkring

Enligt mig har Ekliden en av de vackraste skogarna i vårt område, oavsett om man föredrar barrskog eller lövskog. Största delen av naturreservatet består av barrnaturskog, men det finns också partier med vackra, pampiga ekar längs branta bergsidor. Skogen är cirka 150 år gammal.

Ekliden naturreservat, Risveden
Ekliden naturreservat, Risveden

En äkta blåbärsskog

Längs stigarna växer blåbärsriset både högt och tätt – det ska jag försöka komma ihåg senare i sommar. Och jag vet att en av mina favoritorkidéer, knärot, kommer att blomma här lite längre fram.

Mitt i blåbärsskogen Ekliden
Mitt i blåbärsskogen Ekliden

Nu däremot fick jag bland annat njuta av blommorna rosling och vattenklöver vid de små skogstjärnarna inne i naturreservatet.

Olika vandringsförslag

Den rödmarkerade rundslingan runt Ekliden är 3,5 kilometer, och den går genom gammal ekskog och barrskog i kuperad terräng. Dessutom passerar den två skogstjärnar, ett eldhärjat skogsområde och en mosse.

Slå på ljudet och lyssna på göken

Det går alldeles utmärkt att bygga på med rundan runt Igletjärn naturreservat (ett angränsande reservat) om man tycker att det blir för kort annars. Rundan runt Igletjärns naturreservat är 5 kilometer och markerad med blått. Du kan antingen gå yttervarv runt båda som ett O, gå som en 8:a, eller välja att gå enbart i det ena reservatet. Båda lederna är tydligt märkta med målade prickar på träden, och dessutom står skyltar i varje stigkors.

Alla korsningar är tydligt märkta med skyltar.
Alla korsningar i både Ekliden och Iglekärr är dessutom tydligt märkta med skyltar.

Hammocknatt i Ekliden

Ibland tycker jag att det är mysigt att sova i hammock, så det fick det bli inatt. Mest gillar jag det för att jag får en ”närmare naturen-känsla” än i tält – åtminstone när jag inte har någon tarp uppe. Men det finns saker jag saknar med tältet när jag sover så här – till exempel är det betydligt knöligare att byta om i en hammock än i ett tält, och det är mycket mer ombonat i tält.

Men jag sov väldigt gott och vaknade pigg och glad. Idag har jag haft semester så jag inledde dagen med att bära packningen till bilen innan jag gick runt Ekliden (snällare mot knät). Och gårdagens middag lagade jag vid Gravlången, en av sjöarna i reservatet.

Avslutningsvis lite länkar

I Risvedens naturområde, cirka 35 kilometer nordost om Göteborg, finns 11 naturreservat. Här hittar du många vackra sjöar, stigar och skogar. Var uppmärksam på att övernattning bara är tillåtet i några få av reservaten, så läs på före ditt besök om du har tänkt sova här.

Rosling - Andromeda polifolia
Rosling – Andromeda polifolia

Jag tycker väldigt mycket om sidan om Risveden, även att jag inte vet vem som står bakom den. Den är väldigt informativ. Sedan tycker jag även att man ska titta på Länsstyrelsens sida om reservatet, inte minst för att hålla koll på vilka föreskrifter som gäller just där.

Som vanligt är det lätt att hitta till min rapportering från Risveden genom att titta i kategorin Risveden.

Mysigt att sova i hammock

Info om kläder och utrustning

När jag övernattar får jag ofta frågor om vilken utrustning jag har, så här kommer lite information:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.