Att tända en brasa när man slagit läger efter en vandringsdag tycker de allra flesta är härligt. Både för att den ger skön värme, men också för att brasan skapar en oslagbart mysig stämning. När man eldar i naturen har man ett enormt stort ansvar, för risken finns att man startar en markbrand. Här ska jag berätta vad som hände oss igår – och hur du undviker att orsaka brand.

Det är inte mycket som slår en brasa
Det är inte mycket som slår en sprakande brasa när det kommer till mysfaktor

Från mysövernattning till eldbekämpning

Igår kväll skulle jag, min sambo och våra hundar göra en liten övernattningstur i närområdet. Vi tog oss till närmsta udde (vi bor ju på en ö så det finns många) där vi hängde upp våra hammockar.

Sedan strosade vi iväg längs vattenbrynet och upp på klipporna där vi hade utsikt över Svanesundet. Vi mötte två glada fiskare, såg en massa båtar och bara satt en lång stund på klipporna i skymningen.

Skönt att ta en liten kvällstur före sovdags
Skönt att ta en liten kvällstur före sovdags

När vi kom tillbaka skulle vi gå och lägga oss, men innan dess skulle jag uträtta mina behov. Därför gick jag in i skogen snett bakom våra sovplatser och kom strax fram till en bränd yta. ”Här har någon eldat lite för hårt” ropade jag till Lars.

Det glödde fortfarande i marken

Sedan tyckte jag mig se rök och gick ner på knä. Då såg jag att det glödde i utkanten av det svarta området. Och när jag råkade lägga händerna på marken strax utanför var den kokhet. ”Det brinner”, ropade jag. ”Kom hit”.

Se hur glöden har spritt sig från eldstaden – vår lilla vattenburk gör ingen större nytta

Det enda kärl vi hade med oss var en liten kastrull på runt 1 liter och den turades vi om att fylla i havet och tömma över det glödande området. Den andre lyfte upp marken bit för bit med en pinne och frilade glöden som smög sig under markytan. Ganska snart enades vi om att ringa 112, för det lilla vatten vi kunde hälla på hjälpte inte mycket.

Brandmännen pumpar vatten ur den närliggande viken för att förhindra spridning av markbranden. Ingen vill ha en skogsbrand!
Brandmännen pumpar vatten ur den närliggande viken

Besvärlig terräng för räddningstjänsten Orust

Platsen vi befann oss på ligger längs en privat, smal, brant bommad väg, så de tre brandmän som kom fick göra det till fots med all sin utrustning. De var där förvånansvärt snabbt, och kvinnan på SOS Alarm var mycket proffsig i telefonluren medan vi väntade.

Vi lyste upp vägen åt dem längs den steniga stranden med våra pannlampor. Det dröjde inte länge förrän de kopplat ihop alla slangar och kunde börja pumpa vatten från havet över den markbrand som uppstått efter någons brasa. Och som det pumpades! I över 10 minuter dränkte de in den tillfälliga eldstaden och ett större område runt innan de kände sig nöjda.

Faran över – och sovdags

Ser du den lilla eldstaden, och det större brända området runt?
Ser du den lilla eldstaden, och det större brända området runt?

Så här såg platsen ut efteråt – tänk nu på att de alltså har spolat bort tallbarr, kottar, gräs och torr jord – och att det då var så här bränt under. Jag vill betona att det inte slog upp några lågor. Det luktade inte heller bränt förrän vi började hälla vatten på glöden. Här hade jag kunnat gå rakt över glöden med skorna på utan att märka något, men med händerna kände man att det var kokhett. Det är en liten väckarklocka som jag vill dela med mig av – trots att jag själv alltid är försiktig när jag eldar.

Tack räddningstjänsten för en snabb insats som förhindrade en större markbrand här på Orust
Tack räddningstjänsten för en snabb insats som förhindrade en större markbrand här på Orust

Efter att brandmännen kånkat iväg med sin tunga utrustning var klockan nära midnatt, och vi kunde lägga oss i hammockarna för en välförtjänt natts sömn. Jag är tacksam mot räddningstjänsten för deras snabba insats för att förhindra spridning av denna brand, som annars hade kunnat sluta i skogsbrand.

Här i hammocken somnade jag med brandrök på händer och i hår
Här i hammocken somnade jag med brandrök på händer och i hår

Ladda ner 112-appen

Tack vare att jag använder 112-appen SOS Alarm behövde jag bara söka på SOS i min telefon, klicka och sedan klicka på telefonsymbolen. Då såg SOS Alarm min exakta position så jag behövde inte tänka på var jag var – vilket är praktiskt om man vandrar och inte vet exakt vad gårdarna eller småorterna runtom heter.

Ladda ner 112-appen
Ladda ner 112-appen

Jag kan verkligen rekommendera den – läs mer och ladda ner appen här. Det kan ju hända att man hamnar i ett läge där man behöver tillkalla Räddningstjänsten – inte enbart vid markbrand som i vårt fall. I appen får man också snabbt aviseringar om allvarliga händelser i ens närhet.

Bra att veta när du ska elda

Välj rätt plats för din brasa

När du ska elda behöver du både vara försiktig och visa respekt – för naturen runt dig och för gällande regler. Elda bara på platser där det är tillåtet och aldrig om det råder eldningsförbud. Även om du är van vid att elda måste du (precis som alla andra) respektera eldningsförbud. Jag anser att vi som är ute mycket i skog och mark ska föregå med gott exempel.

Det är något visst med att laga mat över öppen eld
Bild från i vintras: Det är något visst med att laga mat över öppen eld

En säker eld placeras på grus eller sandmark. Avgränsa med stenar och grus under och lägg en ring av stenar runt omkring. Observera att du måste återställa stenarna efteråt.

Bild från i höstas: Det var gott att äta Wild Chips vid brasan - som du ser har vi en rejäl stenring för att undvika markbrand
Bild från i höstas: Det var gott att äta Wild Chips vid brasan (se stenringen vi gjort runt brasan)

Tänk på att inte placera din eld på eller intill berghäll, på torvmark eller mossa. Det är också riskabelt att elda nära träd, stubbar eller torrt gräs.

Undvik att elda om det blåser kraftigt.

Bild från i morse - elda inte häruppe - elda nere på stranden (eller i stormkök som vi) för att undvika markbrand
Bild från i morse – elda inte häruppe – elda nere på stenstranden (eller använd stormkök som vi)

Släck elden noga så slipper vi skogsbrand

När du eldar är det viktigt att du har tillgång till vatten. Skulle det ens ta lite fyr utanför din eldstad – häll snabbt på massor med vatten, så kan du förhindra en markbrand.

Ojdå, Lars har redan gjort upp en brasa - OCH lagt i mackorna i vårt mackjärn - här riskerar man inte att orsaka markbrand
Bild från i vintras: Brasa på säker plats

Elden släcker du med rejäla mängder vatten, och här vill jag betona ordet rejäla. Av allt jag skrivit är det just det jag vill att du tar till dig oavsett hur många gånger du har hört det förut. Släck din brasa ordentligt efter dig. Sluta inte hälla på vatten när lågorna slocknat, utan fortsätt med vatten och rör om i askan tills det har slutat ryka. Känn också efter med handen över din eldstad att det är svalt. Innan dess är det inte säkert att lämna platsen.

Tack – från oss alla till oss alla.

Det är så mycket trevligare ute när man inte behöver bekymra sig om markbrand, gräsbrand eller skogsbrand där man går
Det är så mycket trevligare ute om man inte behöver bekymra sig om markbrand, gräsbrand eller skogsbrand

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.