Även att vi, precis som många andra, hade en del att göra dan före dopparedan gav vi oss ut. Den här gången åkte vi till andra sidan ön för att gå Husebyleden. Jag och hundarna har gått den tidigare, men för Lars var det premiär.
Lugnt och stilla längs leden
På marken låg ett tunt lager snö, och temperaturen var runt 0 grader denna muliga dan före dopparedan. När vi följt skogsvägen från parkeringen, genom gångtunneln, svängde vi höger. Uppför Bertils trappor, förbi fornborgen och in i skogen.
Eftersom Husebyleden är en av de kulturstigar som Orust kommun har ordnat finns skyltar längs vägen. Dessa berättar inte bara om byggnaderna som stått på platsen, utan om människorna som slet för att kunna bo här. Och påminner oss om vilka förutsättningar som rådde. Längs denna led fick vi bland annat veta att det funnits både varg och björn här.
Vi varken såg eller hörde någon där vi gick. Helt ensamma fick vi vara hela turen. Bortsett från en massa rådjursspår var snön orörd, och det tycker jag är så vackert. Det fyller mig alltid med en speciell känsla. Varm och vördnadsfull på samma gång, över att få gå på ”ny” mark.
Flera olika naturtyper
Så snart vi kommit förbi återvinningscentralen (ja, leden går precis bakom) kom vi in i barrskogen. Det var inte lika blött som senast jag gick här, men på den del ställen fick man fortfarande göra små omvägar. Men jag njöt i fulla drag av lugnet och av naturen omkring mig. Skog, mossa och små berg runt stigen som slingrar sig fram.
Genom bokskogen
Därefter går stigen nerför, mot bokskogen Uggletofta/Himlabacken. En liten å rinner nere i ravinen och bokar växer på sidorna. På våren är marken översållad av vitsippor, blåsippor och skogsbingel. Och lite senare blommar gullvivorna här. Den här gången roade sig hundarna med att hoppa fram och tillbaka över ån nu när det inte var så mycket vatten. Och Lars klättrade ut på en hal trädstam högt ovanför.. innan han upptäckte att den var hal. 🙂
Det var underbart att få ha även bokskogen för oss själva. Härinne finns en rastplats med bord och bänkar. Dessutom kastar sig ett litet vattenfall utför branterna nere i nästa ravin. Den sista biten av leden går i den branta nerförsbacken från Himlabacken. De många lagren boklöv som låg på stigen, och temperaturen, gjorde det halt. Men vi tog oss ner helskinnade.
Dan före dopparedan blev en fin start på julen
Trots att Husebyleden inte är mer än 3,5 km tog den sin lilla tid att gå hela rundan. Inte för att vi skyndade oss, men ändå. Hur som helst blev det en riktigt fin start på julhelgen för oss. Nu blir det lite lugnt med uteliv några dagar, men nästa vecka är jag ledig från jobbet så då…..
Avslutningsvis några länkar
Vill du läsa mer om Husebyleden? I så fall kan du titta på några av mina tidigare blogginlägg från området:
– Husebyleden och bokskogen Uggletofta, Orust (oktober 2020)
– Kulturlederna Husebyleden och Svens Altare, Orust (april 2020)
– Hammock-natt på Himlabacken, Orust (maj 2021)
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.