Filmbyn Småland har skapat sju sagolika utflykter i anslutning till utställningen i Mariannelund. Den första av dem heter ”världens starkaste”. Självklart tänker jag direkt på Pippi Långstrump när jag ser det. Utflykten leder till något så konstigt som Runkestenen.

Runkestenen i Mariannelund - en av Filmbyns sju sagolika utflykter
Runkestenen i Mariannelund – bild från utflykt 2016

Lite fakta om Runkestenen

Målet för den här rundan, som är 5 kilometer lång, är Runkestenen. Vad är då detta för konstig sten kan man fråga sig? Jo, när inlandsisen smälte för 10 000 år sedan lämnade den efter sig stora klippblock. Några av dem landade på sin spets på en plan berghäll och kallas runkestenar. Eftersom man kan få dem att gunga (det fornsvenska ordet för ”gunga” var ”runka”).

Lätt stig/väg att gå från Filmbyn
Lätt stig/väg att gå från Filmbyn

Flyttblocket vi skulle gå till ligger i Vimmerby kommun. Precis utanför Eksjös kommungräns. Detta ska vara en av världens största runkestenar. Stenblocket är cirka 5 meter högt, 4 meter brett och 10 meter långt. Vikten är.. håll i dig… 260 ton. Tyvärr hade älgjakten börjat tidigare än vanligt så det var inte så lämpligt att just hit. Istället visar jag bilder från några av mina tidigare besök här.

Min kompis Jenniefer på väg till Runkestenen
Min kompis Jenniefer på en av våra utflykter med barnen

Sagan om jättekvinnan och Runkesten

Enligt en sägen var det jättekvinnan Kåra, som kastade en sten från ”Harekulla höjd” i Pelarne socken mot Rumskulla kyrka sedan hon blev störd av kyrkklockornas ljud. Stenen sprack och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan, Runkesten, i Rumskulladalen. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

Min kompis Linda vid Runkestenen 2019
Min kompis Linda vid Runkestenen 2019

Avslutningsvis: Användbara länkar

Givetvis har Filmbyn Småland samlat all information om utflykterna på ett och samma ställe. Ta en titt (länk). Det finns en folder för varje utflykt (med karta, färdbeskrivning och kuriosa) och de finns att köpa i receptionen på Filmbyn Småland.

Runkesten är sedan 1956 ett skyddat naturminne och har RAÄ-nummer Rumskulla 51:1. Du hittar mer information hos Fornsök (länk):

Mer i bloggen

Sevedeleden (50 km) som passerar Runkestenen gick jag förra våren
Min sammanställning över Filmbyns sju sagolika utflykter

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.