På grund av alla vårdbesök och sjukhusvistelser har sommaren inte alls blivit riktigt som vi hade tänkt oss. Framför allt har det inte blivit särskilt många utenätter. Vi brukar ju sova ute varje vecka, men har inte kunnat på grund av infektionsrisken i operationssåret. Igår bestämde vi oss i alla fall för att det var dags för en enkel vindskyddsnatt.

Från morgonturen i Herrestadsfjällets naturreservat / längs Bohusleden etapp 15 efter vindskyddsnatt
Från morgonturen i Herrestadsfjällets naturreservat / längs Bohusleden etapp 15

Kartan, var finns det vindskydd?

Eftersom vi är lite begränsade i och med skador och infektioner behövde vi hitta ett vindskydd relativt nära en parkering. Dessutom ett där vi inte förväntade oss att det redan var andra på plats för övernattning. Efter att ha förkastat flera alternativ över vindskydd som vi misstänkte var för ”populära” landade vi i Herrestadsfjällets naturreservat.

Balder trivs i Herrestadsfjällets naturreservat - inför vår vindskyddsnatt
Balder trivs i Herrestadsfjällets naturreservat

På orienteringskartan jag köpte i vintras hittade vi ett vindskydd på en udde i norra delen av Kärrevattnet. Och vi bestämde oss för att chansa på att det var ledigt – men vi hade med tält i ryggsäcken för säkerhets skull.

Kort vandring till norra udden i Kärrevattnet

Precis som beräknat var det bara en kort vandring ut till udden i Kärrevattnet. Tidigare har vi sovit i Kärrestugan, och även besökt vindskyddet som ligger mitt emot stugan. Den här gången gick vi alltså mot sjöns norra ände. Den kuperade udden ligger vackert mitt i sjön, med utsikt mot små holmar och bergväggar. Dock ligger vindskyddet på ”fel” sida om man vill ha kvällsol och solnedgång.

Lars och Wilma framför vindskyddet
Lars och Wilma framför vindskyddet

Vi lämnade ryggsäckarna i vindskyddet och gick sedan upp på åsen på udden för att se ut över resten av sjön. Döm om vår förvåning när vi såg att det stod ett tält längst ut på udden – längst upp på höjden. Av hänsyn till den som bodde i tältet tassade vi tyst tillbaka längs sjökanten.

På väg ut mot udden där vi tänkt tillbringa vår vindskyddsnatt
På andra sidan av udden

Vindskyddet i sig var det snedaste och vindaste vi sett, men det hade ett plankat golv där vi kunde sova. Och en eldstad utanför. Så det fick duga för vår vindskyddsnatt och tältet fick stanna kvar i ryggsäcken.

Tid att bara ta det lugnt – och äta

Trots att vi inte skulle göra någon längre vandring hade vi kommit iväg hemifrån relativt tidigt på eftermiddagen. Detta innebar att vi hade gott om tid på oss att göra i ordning sovplatser. Och att samla ”ved” (alltså nedfallna pinnar i olika grovlek). Vi hann till och med sitta och bara ta det lugnt innan magarna började knorra och göra sig påminda.

Vindskyddsnatt i Herrestadsfjällets naturreservat
Vindskyddsnatt i Herrestadsfjällets naturreservat

De medhavda hamburgarna blev supergoda efter en liten grillning. Särskilt med knaperstekt bacon och fräscha grönsaker till. Tänk att det kan vara så gott med något så enkelt. Det var rent magiskt att sitta där tillsammans i skymningen och mumsa på den goda maten.

Enkel men god mat - hamburgare inför vår vindskyddsnatt
Enkel men god mat
Mysigt att vara ute tillsammans
Mysigt att vara ute tillsammans (här min sambo Lars)

Sedan var det kväller

Visserligen vet jag att det mörknar tidigare för varje dag, men jag blev ändå förvånad över hur snabbt det skymde medan vi satt där. Brasan framför oss sprakade muntert. Och den spred även lite värme i den lite ruggiga kvällsluften.

Alldeles för snart var det dags att krypa ner i sovsäcken och njuta av mörkret och tystnaden. Dock slapp vi (tacksamt nog) större mängder mygg. Vi klarade oss bra med bara sprejen vi använt när vi gick från bilen.

På sommaren behöver man inte vara lika "påbyltad" när man sover ute
På sommaren behöver man inte vara lika ”påbyltad” när man sover ute

Morgonpromenad längs Bohusleden, etapp 15

Trots att både jag och Lars brukar sova oförskämt bra utomhus fick vi inte mycket sömn denna natt. Hundarna var som osaliga andar och vi fick inte sova några långa stunder innan de väckte oss. Kanske berodde det på att den äldre hunden löper. Hur som helst steg jag upp 05.30 även att jag hade planerat att få en liten sovmorgon. Just då var inte humöret på topp. Men den vackra morgonhimlen fick mig snabbt att må bättre.

Vacker morgonhimmel längs Bohusleden, Herrestadsfjällets naturreservat
Vacker morgonhimmel längs Bohusleden, Herrestadsfjällets naturreservat

När jag ändå var uppe tog jag med mig Balder och gick en sväng längs Bohusleden, etapp 15. Stigen från vindskyddet ansluter till leden efter bara några hundra meter. Den lilla del av etappen vi gick passerade flera små sjöar, vacker skog och små berg. Precis som i hela naturreservatet.

Ännu en av sjöarna längs vandringsleden
Ännu en av sjöarna längs vandringsleden

Tack för en fin vindskyddsnatt…

.. om än med lite mindre sömn än önskat. När Balder och jag kom tillbaka till vindskyddet höll Lars redan på att packa ihop sin sovplats. Solen började smeka grantopparna som tidigare skuggats av bergen runt sjön. Vi packade ner övrig utrustning och gick den korta biten till bilen. Det är så otroligt lyxigt att ha semester och kunna göra så här mitt under veckan.

Vandringsstrumpor (Happy Hiking) på tork/luftning efter vindskyddsnatt
Vandringsstrumpor (Happy Hiking) på tork/luftning

Länkar och mer information om Herrestadsfjället

En hel del information om området får du om du tittar på mina tidigare inlägg från Herrestadsfjället. Dessutom kan du besöka Länsstyrelsens sida om naturreservatet.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.