Ända sedan jag vandrade i Rogens naturreservat för 10 år sedan har jag längtat tillbaka. För det första för att jag ville se mer av reservatet än det jag hann den gången. Men också för att jag är fascinerad av naturen och ville uppleva den igen.

En av alla sjöarna i Rogens naturreservat
En av alla sjöarna i Rogens naturreservat

Min tidigare erfarenhet av Rogens naturreservat

Första gången jag var i Rogens naturreservat var augusti 2011. På den tiden var min dotter bara 4 år. Och det krävdes en del planering för att kunna åka iväg några dygn. Tack vare att mina svärföräldrar (eller vad man kallar det – jag var ju skild) åkte genom halva Sverige för att vara med sitt barnbarn kunde jag åka iväg.

Fascinerande terräng - men den kan ändå vara jobbig att vandra i
Fascinerande terräng – men den kan ändå vara jobbig att vandra i

Det var första gången jag tältade i vuxen ålder och jag blev ”utdragen” av en gammal vän. Eftersom jag var helt oerfaren när det gäller vandring hade jag inte koll på någonting. Utan jag litade på att Micke hade koll på karta, utrustning osv. Mina starkaste minnen från den resan är den blockiga terrängen – som både är vacker och rent pestig att gå i längre sträckor. Och såklart alla renar som gjorde oss sällskap både under vandring och runt tältet.

Tio år senare skulle jag få komma tillbaka

Eftersom jag hade tjatat så om Rogen, och vi faktiskt var rätt nära, tyckte Lars att vi skulle dit. Självklart blev jag glad. Även att jag vet att han hellre hade gjort en topptur någonstans den enda dagen vi skulle hitta på något utan tonåringarna. <3 För att utnyttja tiden väl bestämde vi att vi både skulle gå Rogentriangeln och upp till Handskinnvålen. Dessutom tänkte vi tälta på toppen, och gå tillbaka till Kärringsjön följande morgon.

Balder på väg ut i Rogens naturreservat
Balder på väg ut på Rogentriangeln

Rogentriangeln, 15 kilometer

Det finns flera sätt att ta sig till Kärringsjövallen, där vi valde att starta våra turer. Enklast är att komma med bil från Tännäs (mer info i slutet av inlägget). Innan vi gav oss ut passade vi på att använda utedasset vid parkeringen. Sedan bar det äntligen av ut i Rogens naturreservat.

Vilken lyx med utedass - Kärringsjövallen (Rogens naturreservat)
Vilken lyx med utedass – Kärringsjövallen

Rogentriangeln är 15 kilometer och man går verkligen i en triangel. Vi gick den motsols och startade därmed längs alla småsjöar. Till att börja med mötte vi en hel del människor längs stig och spång. Men ju längre bort vi kom från stugan, desto lugnare blev det längs leden.

Vilken plats att vila på

Medan vi gick njöt jag av naturen runt oss. Överallt låg stora stenblock i vacker tallskog. Eftersom stigen slingrar sig fram mellan flera flikiga sjöar skymtar man ofta vatten mellan trädstammarna. På grund av att vi inte kom iväg förrän vid lunchtid valde vi att stanna ganska tidigt för en liten matpaus.

Här i Rogens naturreservat kan man dricka vattnet som det är
Här kan man dricka vattnet som det är

Friska vindar slet i hår och kläder. Men vad gör det när man har utsikt över vackra sjöar och fjäll? Att jag hade min nya jacka från Tuxer gjorde också att jag inte besvärades av vinden. Jag älskar verkligen kragen som går högt upp i halsen, och muddarna i ärmsluten (jag är ju en frusen person).

Det blåste rejält och jag var tacksam för min Akka-jacka från Tuxer som verkligen skyddar mot vinden
Det blåste rejält och jag var tacksam för min Akka-jacka från Tuxer som verkligen skyddar mot vinden

Ska du köpa friluftskläder från Beyond Nordic, t ex sådana byxor som jag och Lars har på oss i inlägget? Använd koden HOV15 så får du 15 % rabatt. Gäller t.o.m. 2021-08-31.


Hjortron, stenblock, sjöar och myrmark

Leden går bara i en liten del av Rogens naturreservat. Men vilken otrolig del! Kombinationen av sjö, stenblock och tallskog är magiskt vacker tycker jag.

Längs Rogentriangeln
Längs Rogentriangeln
Hjortronen började mogna i Rogens naturreservat
Hjortronen började mogna i Rogens naturreservat

Senare kom vi till långa partier som bestod av myrmark. Vilket också har sin charm. Här började hjortronen mogna – och det fanns gott om dem. Och vi såg också någon enstaka ren.

Ljung, hjortron, tallar
Här går vi mitt i ljung, hjortron och tallar

I och med att området är så vått är en stor del av leden genom detta område spångad. Förutom ett kort parti vid sjöarna skulle jag säga att Rogentriangeln är lätt att gå. På grund av att vi även skulle upp till Handskinnvålen – och att vi kom iväg sent – så gick vi lite snabbare än jag önskat. Här finns så otroligt mycket vackert att titta på. Och att stanna och njuta av.

Hej på dig renen (sjön Rogen skymtar mellan träden i Rogens naturreservat)
Hej på dig renen (sjön Rogen skymtar mellan träden)

Och så upp mot Handskinnvålen, 4 kilometer

Efter drygt 5 timmar var vi tillbaka vid Käringsjöstugan. Även att det redan var kväll stod många bilar kvar på parkeringen. Jag passade på att använda dasset igen innan vi gav oss iväg mot Handskinnvålen. För att hinna hitta en bra tältplats innan solen gick ner gav vi oss iväg efter en kort paus.

Upp mot Handskinnvålen i Rogens naturreservat var stigen lite mer vältrampad
Upp mot Handskinnvålen var stigen lite mer vältrampad

Tack vare att detta är en av Funäsdalens guldturer (se länk längre ner i inlägget) är stigen tydligt markerad. Och vältrampad. Det skulle vara 2 kilometer till första toppen. Och där skulle ledmarkeringarna ta slut. Vår plan var att därifrån gå fritt upp mot högsta toppen och i närheten av den hitta en bra plats för tältet.

På väg upp på Handskinnvålen var utsikten så här magnifik
På väg upp på Handskinnvålen var utsikten så här magnifik

För blåsigt för att slå upp tältet

Väl uppe på första toppen blåste det så mycket att vi inte ens hörde vad den andre sa. Eftersom vi hade tänkt oss vidare började vi gå för att hitta en bra väg. Men vi insåg snabbt att det inte skulle gå att sätta upp tältet högre upp. Till och med på den nivå vi befann oss nu var det risk att tältet skulle blåsa sönder.

Därför nöjde vi oss med att njuta av platsen vi just befann oss på (så gott det gick i blåsten). Utsikten över Rogen och de kringliggande sjöarna var magnifik. Och jag kan bara tänka mig hur det hade sett ut om vi hade gått till den högsta toppen som ligger nästan 100 meter högre.

Lars och hundarna på Handskinnvålen, Rogens naturreservat
Lars och hundarna på Handskinnvålen

Men jag var hänförd av Handskinnvålen som gav oss vid utsikt åt alla håll. Anledningen till att så många besöker denna relativt enkla lättnådda topp gissar jag. Förhoppningsvis får jag möjlighet att komma tillbaka och att då ta mig lite längre in i Rogens naturreservat.

Och till sist några länkar

Rogens naturreservat Rogens utgör hörnet av sydvästra Härjedalen. Vi utgick från Käringsjövallen, dit man kommer via betalväg från Tännäs (cirka två mil). Vägen är bitvis riktigt dålig, så man får räkna med att det tar tid. Om man vill gå längre turer kan man komma till reservatet via vandringsleder från Tänndalen i norr, Norge i väster och Dalarna i söder.

Denna underbara plats återkommer vi till
Denna underbara plats återkommer vi till

För det första bör du besöka Länsstyrelsens information om naturreservatet om du vill veta mer (länk). Sedan kan du hitta mer om turen Rogentriangeln på Funäsfjällens webbsida (länk). Och även den kortare turen upp till Handskinnvålen finns beskriven hos Funäsdalen.

Rogens naturreservat
Rogens naturreservat

Vill du läsa fler inlägg från Härjedalen?

Här hittar du alla mina blogginlägg från Härjedalen

Vandring i Härjedalen
Vandring i Härjedalen

Ska du köpa friluftskläder från Beyond Nordic, t ex sådana byxor som jag och Lars har på oss i inlägget? Använd koden HOV15 så får du 15 % rabatt. Gäller t.o.m. 2022-08-06.


Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.