Enligt vad jag hade läst mig till så ska ön Lyr vara ett Orust i miniatyr. Vid frukosten dag bestämde vi oss för att ta en tur dit och ta reda på om det stämmer. Som vanligt hade jag läst på i förväg, så jag visste att det skulle ta knappt 25 minuter att köra till färjan. Den avgår en gång i halvtimmen och trafikerar det 200 meter ”långa” sundet mellan Orust och Lyr.

Vy vid sidan av skogsvägen på ön Lyr
Vy vid sidan av skogsvägen, Lyr, Orust

Det var lätt att hitta till färjeläget i Lyresten – ön är skyltad ända från vägen mellan Varekil och Ellös. Vi behövde bara vänta några minuter innan vi körde upp på den lilla färjan. När vi rullade av på andra sidan förundrades jag över den smala vägen, de stora hagarna med lövträd och berg, och havet såklart som skymtade fram vid varje krök.

Yttre kilen, Lyr
Yttre kilen, Lyr
Enbär i alla nyanser och mognadsgrader

Målet med vår tur idag var att ta oss till udden ”Kalven” på öns sydöstra sida. Precis som på många andra ställen här på Orust är det ganska svårt att hitta någonstans att ställa bilen, eftersom det ofta saknas parkeringsplatser. Vi parkerade på en skogsväg och gick ett hundratal meter längs grusvägen vi kommit körande på innan vi svängde av på en annan skogsväg som bjöd oss på fantastiska vyer mot havet. När vi hade passerat några få hus och en äng gick vi genom en kort passage med taggiga buskar innan landskapet öppnade sig och vi kom fram till ett litet sund mellan Lyr och Kalven.

På vissa ställen gick vi i små "raviner" och då var det enklare att gå
På vissa ställen gick vi i små ”raviner” och då var det enklare att gå
Stenbro ut till Kalven, Lyr
Stenbro ut till Kalven, Lyr

Där skulle det finnas en stenbro som kan använda för att ta sig ut till Kalven utan att behöva gå en lång omväg på land. Vi visste inte om bron skulle ligga under vatten nu när markerna är så mättade av allt regn, men vi hade tur. Bron var stabilt byggd och det var inga problem att ta sig torrskodd över. Däremot var det väldigt halt när vi började ta oss fram över klipporna, så det gick långsamt. Vi letade oss fram längs den lilla stigen och tog omvägar förbi små sjöar som bildats, eller branta klipphällar som var för riskabla att ta sig fram över i det här vädret.

På klipporna låg mängder av skal
På klipporna låg mängder av skal
Underbart med lite kravlös hemomkringvandring
Underbart med lite kravlös hemomkringvandring

Stigen ledde oss genom små raviner och upp på ett berg. Enligt vår karta skulle stigen ha fört oss ner på klipporna och längs en klipphylla ända till vattnet. Men idag stod vattnet betydligt högre än det gjorde på kartan, så vi valde att istället ta oss upp på den högsta punkten och fota lite ut mot havet, och de omkringliggande små öarna.

Min sambo Lars med kameran redo
Min sambo Lars med kameran redo
Vackra omgivningar på Lyr
Vackra omgivningar på Lyr

Det var väldigt vackert och fridfullt däruppe och vi spenderade en del tid med att strosa runt bland ljung, klippor och enar innan vi vände tillbaka samma väg vi kom.

Så här blött var det på många ställen längs stigen på Lyr
Så här blött var det på många ställen längs stigen

Vår lilla tur tog runt två timmar, och vi hann bara se en ytterst liten del av Lyr. Men jag tyckte mycket om det jag såg, och vill gärna tillbaka och utforska mer av ön – när det är lite torrare och lättare att gå på klipporna. Och när vårt hälsotillstånd är bättre än nu.

Hemomkringvandring på Lyr
Hemomkringvandring på Lyr

Mina tips på andra vandringar på Orust

Om jag skulle rekommendera några av mina favoriter här på Orust så skulle det bli:

Lyr – Tips nummer 14 i Orust Naturguide

Orust Naturguide

Ön Lyr är tips nummer 14 i Orust Naturguide (länk till naturguiden). Hit kommer man med kostnadsfri färja, som även tar bilar. Överfarten tar 3 minuter och färjan avgår två gånger per timme. Enligt naturguiden är Lyr en bra plats både att titta på fåglar och blommor på – under rätt säsong. Och typisk västkust-natur förstås! Koordinater och karta hittar du här.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.