Enligt vad jag hade läst mig till så ska ön Lyr vara ett Orust i miniatyr. Vid frukosten dag bestämde vi oss för att ta en tur dit och ta reda på om det stämmer. Som vanligt hade jag läst på i förväg, så jag visste att det skulle ta knappt 25 minuter att köra till färjan. Den avgår en gång i halvtimmen och trafikerar det 200 meter ”långa” sundet mellan Orust och Lyr.
Det var lätt att hitta till färjeläget i Lyresten – ön är skyltad ända från vägen mellan Varekil och Ellös. Vi behövde bara vänta några minuter innan vi körde upp på den lilla färjan. När vi rullade av på andra sidan förundrades jag över den smala vägen, de stora hagarna med lövträd och berg, och havet såklart som skymtade fram vid varje krök.
Målet med vår tur idag var att ta oss till udden ”Kalven” på öns sydöstra sida. Precis som på många andra ställen här på Orust är det ganska svårt att hitta någonstans att ställa bilen, eftersom det ofta saknas parkeringsplatser. Vi parkerade på en skogsväg och gick ett hundratal meter längs grusvägen vi kommit körande på innan vi svängde av på en annan skogsväg som bjöd oss på fantastiska vyer mot havet. När vi hade passerat några få hus och en äng gick vi genom en kort passage med taggiga buskar innan landskapet öppnade sig och vi kom fram till ett litet sund mellan Lyr och Kalven.
Där skulle det finnas en stenbro som kan använda för att ta sig ut till Kalven utan att behöva gå en lång omväg på land. Vi visste inte om bron skulle ligga under vatten nu när markerna är så mättade av allt regn, men vi hade tur. Bron var stabilt byggd och det var inga problem att ta sig torrskodd över. Däremot var det väldigt halt när vi började ta oss fram över klipporna, så det gick långsamt. Vi letade oss fram längs den lilla stigen och tog omvägar förbi små sjöar som bildats, eller branta klipphällar som var för riskabla att ta sig fram över i det här vädret.
Stigen ledde oss genom små raviner och upp på ett berg. Enligt vår karta skulle stigen ha fört oss ner på klipporna och längs en klipphylla ända till vattnet. Men idag stod vattnet betydligt högre än det gjorde på kartan, så vi valde att istället ta oss upp på den högsta punkten och fota lite ut mot havet, och de omkringliggande små öarna.
Det var väldigt vackert och fridfullt däruppe och vi spenderade en del tid med att strosa runt bland ljung, klippor och enar innan vi vände tillbaka samma väg vi kom.
Vår lilla tur tog runt två timmar, och vi hann bara se en ytterst liten del av Lyr. Men jag tyckte mycket om det jag såg, och vill gärna tillbaka och utforska mer av ön – när det är lite torrare och lättare att gå på klipporna. Och när vårt hälsotillstånd är bättre än nu.
Mina tips på andra vandringar på Orust
Om jag skulle rekommendera några av mina favoriter här på Orust så skulle det bli:
- Porsnäsleden (Hälleviksstrand)
- Uggletofta/Himlabackens bokskog (Husebyleden)
- Boxviks Vette (här i samband med Hjortsbackenleden)
- Härmanö – flera olika slingor
- Vissa etapper av Pilgrimsled Orust
- Kulturstigar (Kultehamn, Huseby, Svens Altare, Stora Björholmen) m fl
Lyr – Tips nummer 14 i Orust Naturguide
Ön Lyr är tips nummer 14 i Orust Naturguide (länk till naturguiden). Hit kommer man med kostnadsfri färja, som även tar bilar. Överfarten tar 3 minuter och färjan avgår två gånger per timme. Enligt naturguiden är Lyr en bra plats både att titta på fåglar och blommor på – under rätt säsong. Och typisk västkust-natur förstås! Koordinater och karta hittar du här.
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.