Blekingeleden är väl värd att vandra om man kan stå ut med att vårt brutna landskap inte kan innehålla vildmark hela vägen utan man får variation av småstigar, breda stigar, skogsbilvägar, grusvägar och asfalt. Många mindre byar och orter passeras. Är man bara intresserad av att gå kortare etapper är de tre första samt etappen Järnavik – Ronneby de finaste i mitt tycke.

Den gamla bron som följer leden men som numera är utbytt

Vattentillgången längs hela ledens sträckning skulle jag vilja beteckna som god till mycket god så länge man antingen har ett vattenfilter eller kokar vattnet. Vindskydden är oftast i bra kondition men beroende på årstid kan tillgången på ved vara olika. Räkna inte heller med att vindskydden är tomma på folk som vill sova i dem speciellt inte på sommarhalvåret. Bra att ha med eget tält. Detta gör att du själv kan bestämma hur långt du vill gå och var du vill sova.

Så här såg min morgonutsik från tältet ut.

Olika kommuner sköter vedpåfyllning olika bra. Lika så är det med ledmarkeringen. Jag har sett både naturens och människans krafter knäcka och fördärva stolpar, vissa stolpar har nog legat ner i flera år. Skogsmaskiner, vindfällen efter storm, timmerbilar, snöplogar och så vanliga marodörer är de vanligaste orsakerna till saknade ledmarkeringsstolpar.

Blekingeleden

De toaletter jag har provat längs med leden har alla varit bra och det har alltid funnits papper i hållarna.

Blekingeleden

Bästa årstiden att vandra är våren när löven precis har slagit ut och innan alla flugor och mygg kommer. Alternativt kan man gå på hösten när lövens färger är som vackrast.

Detalj vid kolugn

Kartor över leden verkar vara dåligt uppdaterade men har ersatts av appen ARK56. Detta kan man tycka vad man vill om, det är i mitt tycke lite knepigt att man ska vara beroende av elektronisk utrustning. Ingen fara om du bara gör kortare turer men gör du 4-5 dagar eller längre får man nog ta med sig en backup. En led ska man ju inte kunna gå vilse på men allt kan hända så var hellre väl förberedd.

/ Nicklas Nicke Svensson

Imponerande blekingska ekar

Övriga blogginlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över de inlägg om Blekingeleden som jag har skrivit efter att jag gått den, etapp för etapp

För dig som vill veta mer om Blekingeleden

Blekingeleden är totalt 27 mil lång och sträcker sig mellan Sölvesborg i väst till Bröms i öst.

Länk till webbsida (Visit Blekinge) där du kan få mer information
Länk till Vandringsguiden och deras information om leden
Jag rekommenderar också kart-appen ARK-56 till mobilen. Den kan vara bra att ha då vissa kartor på nätet är gamla och ej uppdaterade.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.