Precis i början av etapp 14 har någon skojat till det och satt en liten skylt med cykelled. Möjligen kan du med stort besvär leda din cykel men inget annat. Brant och stenigt med rötter helt omöjligt även för ett proffs på mountianbike. Någon har haft sinne för humor. Jag såg heller inga däckspår vilket jag gjort på många andra ställen längs med Blekingeleden.

Odlingslandskap med stenmurar
Odlingslandskap med stenmurar
Beteshage
Beteshage

Det börjar så smått märkas att man lämnar skogslandskapet bakom sig och att det är mer jordbrukslandskap. Ett otal odlingsrösen på flera platser och fantastiska stengärden som vittnar om hårt slit. Som min farsa brukade säga, – Ja dom har inte tandvärk de som lade dessa gärden! Och med det menade han att det var länge sedan marken bröts för odling. Men man kan ändå inte sluta förundras över vilka livsöden dessa fattiga människor hade.

Per Augusts källare
Per Augusts källare
Dagsverkstorp
Dagsverkstorp

Jag stannar till vid ett sk dagverkstorp, Per Augusts källare (se separat inlägg om utflykt med barn just hit). Ett litet stenbyggt hus mest att likna vid en jordkällare som arrenderades med liten tillhörande mark. Arrendet betalades genom dagsverk hos bonden som ägde marken. Jag såg två stycken sådana här byggnader och jag tror ingen nu levande skulle vilja bo så. Stampat jordgolv och inga fönster. Imponerande tjocklek på ytterväggen med dubbeldörrar för att hålla kylan ute. Brrr, ryser bara jag tänker på det! Fast med en spis eller kamin så kunde det säkert vara drägligt även vintertid.

Övernattning längs etapp 14
Övernattning längs etapp 14

Många av dessa odlingslotter som folk förr i tiden bröt sina ryggar för att plocka upp all sten har man idag planterat granskog på. Fast det finns ändå vissa ställen där man fortfarande håller marken öppen. Jag har nu vandrat 26 km och känner mig nöjd för dagen. Jag hittar en glänta i skogen en bit i från leden och detta får bli min viloplats för natten. Jag sätter upp tältet och gör i ordning lite middag. Man känner att man gått med packning men ändå är jag pigg efter måltiden. Mörkret lägger sig sakta och jag knoppar in.

Dekoration på laduvägg
Dekoration på laduvägg
Fin lada som passeras
Fin lada som passeras

Upp med tuppen, eller nästan i alla fall, klockan är halv åtta och jag äter en stadig frukost och vandrar vidare. Odlingslandskap så långt ögat når och man märker på flata bergsknallar att det är gammal havsbotten man vandrar på. En stor gård passeras där de prytt ladan längs med vägen med diverse äldre jordbruksredskap. Plötsligt kommer jag till ett vägskäl med dubbla skyltar.

Vårtecken - hästhov - tussilago
Vårtecken – hästhov – tussilago
Vårtecken 2 - kabbeleka
Vårtecken 2 – kabbeleka

En står det Kristianopel på och den andra står det Brömse hus på. Ah, jag har alltså kommit till krysset som delar Blekingeleden. En del, återvändsgränd på 6 km ToR går alltså till Kristianopel. Den andra går mot slutmålet. Jag sätter mig ner i talldungen intill skyltarna och funderar på hur jag ska göra? Kristianopel har jag varit i vid två andra tillfällen så jag vet hur det ser ut där. Dessutom är det bara asfaltsvandring både dit och tillbaka, inget som lockar mig. Jag väljer istället att vika av mot slutmålet i Bröms. Och därmed inleds för min del den sista etappen på leden. (jag har i efterhand träffat andra vandrare som gått leden och de gjorde samma val som jag att exkludera återvändsgränden ner till Kristianopel).

Etapp 15: Kristianopel-Bröms (12 km, men jag går 7,5)

Skön vandring - Högasand
Skön vandring – Höga sand
Högasands naturreservat
Högasands naturreservat

Små ridstigar korsar leden lite här och där samt att man på vissa ställen även använder själva leden som ridstig. Underlaget är grus o sand och skogen är gles tallskog. Man kommer snart in i Höga sands naturreservat och just denna dagen är det blåsigt. Det märks att det inte är långt ut till havet. Eftersom det blåser och det snart är dags för lunch så vandrar jag vidare för att hitta lä och det är precis vad jag gör i Björkelycke naturreservat. Ett litet men ack så fint reservat.

Sandvandring
Sandvandring
Snett uthus längs vägen mot Bröms
Snett uthus längs vägen mot Bröms

Efter lunchen kommer jag ut i från skogen och sista biten är det bara vägvandring på asfalt som gäller. Jag passerar en sned lada/lagerhus och sedan kommer det en stolpe som talar om att det finns vatten i närheten. Ja för alla er som undrar varför vissa ledmarkeringar har två ringar istället för en så betyder det att det finns någon form av vattenkälla i närheten. Det stämmer oftast. I detta fallet var det en äldre brunn man anvisas till. Men det kan lika gärna vara en sjö, å, bäck eller damm.

Stolpe som markerar vattenkälla
Stolpe som markerar vattenkälla
Vattenkälla - i det här fallet en brunn
Vattenkälla – i det här fallet en brunn

När jag kommer ut på öppet fält så blåser det så pass så jag får gå framåtlutad för att inte vräkas omkull! Sidvinden är enorm och jag har dragit upp min huva för att skydda mig. Jag passerar skylten där det står Bröms och när man gör det så är det väldigt nära mål. Mindre än 500 m senare, skulle jag tippa, så når du etappskylten och målgången precis bredvid Brömsbäck. Där står naturligtvis ett pampigt ristat stenmonument mitt i ån på en liten udde eller snarare ö som ett minne efter freden i Brömsebro 1645.

Bröms - snart i mål
Bröms – snart i mål
Minnessten över freden i Brömsebro 1645
Minnessten över freden i Brömsebro 1645
Minnessten mitt i Brömsebäck
Minnessten mitt i Brömsebäck

Tar man två steg till så är man inne i Kalmar län. Min målgång firar jag med tre stycken godisar ur en gott o blandat påse jag sparat just för detta tillfälle. På bilden syns mina trasiga handskar som jag fick laga med Leukoplasttejp, den tejpen kan man ha till mycket!

Firar målgången med gott & blandat
Firar målgången med gott & blandat

Nu är det dags att ta sig hem till andra sidan Blekinge. Jag har inte planerat detta så väl. Det har inte funnits några busshållplatser som jag passerat så det blir till att sätta på telefonen och försöka att googla sig fram. Jag kan se att det går bussar från Brömsebro som ligger ca: 4km härifrån så det är bra till att börja knalla. Busskuren är placerad ute vid E22:an och jag har tur, det går tre bussar till denna dag och nästa om bara tio minuter. Den tar mig in till centralstationen i Karlskrona och därifrån kan jag ta tåget till Bromölla. Tåget går bara 20 minuter efter att jag löst biljett, hur smidigt som helst. Jag ringer hem och ordnar med skjuts hem till Olofström.

Vid Blekingeledens slut - nu har jag gått alla etapper
Vid Blekingeledens slut – nu har jag gått alla etapper

För dig som vill veta mer om etapp 14 och 15

Etapp 14 av Blekingeleden är 30 kilometer och går mellan Älmtasjön och Kristianopel.
Länk till Naturkartans information om etapp 14 av Blekingeleden, Älmtasjön-Kristianopel
Etapp 15 av Blekingeleden är 12 kilometer och går mellan Kristianopel och Bröms.
Länk till Naturkartans information om etapp 15 av Blekingeleden, Kristianopel-Bröms

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Du GJORDE det!! Du har gått HELA Blekingeleden! Hur känns det???

  2. Michael Thurm

    Tack för informationen om markeringen för vattenkällor! Jag visste det inte och det kommer att vara till nytta när jag vandrar Blekingeleden med mina barn (och hund) i augusti. Hälsningar från andra sidan Östersjön (norra Tyskland) 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.