Blekingeleden etapp 12 går mellan Alljungen och Mörtsjöåsen. Etappens första bit fortsätter att följa sjön Alljungen och det går flera kortare leder i området. Men strax viker det av i från sjön och in i ren skog ett tag innan vägvandring.

Natthärberget vid Alljungen
Natthärberget vid Alljungen

Jag hittar en öppnare plats att slå nattläger på. Det har blivit en lång vandring så jag fixar till tält sovsäck och liggunderlag. Solen går ner och det blir kallt och stjärnklart. Fixar till en rejäl middag innan det är dags att krypa till kojs. Jag somnar gott men vaknar tidigt av att det är kallt i sovsäcken. Ovanligt, jag fryser inte men kroppen känns stel o kall och när jag sätter mig upp ser jag att allting är vitt av iskristaller i tältet. Detta är nackdelen med enkeltält (lättviktstält) Nu vet jag ärligt talat inte om det hade hjälpt om jag haft ett två-väggs? Kondens som fryser blir det kanske ändå?

Iskristaller på sovsäck
Iskristaller på sovsäck
Mer iskristaller
Mer iskristaller
Efter en kall natt
Efter en kall natt

När jag kliver ut i morgonkylan så är allting vitt av frost och röken från andedräkten skvallrar om att det fortfarande är minusgrader. Även utsidan på tältet är täckt av iskristaller. Jag gör upp en liten eld och får igång mitt gaskök trots att jag bara har vanlig sommargas. Vattenflaskan är bottenfrusen trots att den legat inne i tältet. Det tar en stund att tina upp bredvid elden. Njuter av frukost och soluppgång. Jag låter solen torka upp mina sovtyg så gott det går men jag känner mig rastlös av stillasittande så jag packar ihop grejerna och ger mig av.

Soluppgång
Soluppgång

Ett par kilometer senare träffar jag på en hundrastare och vi samspråkar lite. Han säger att han sov dåligt och var uppe redan klockan fem. Han hade då tittat på termometern som visade -9 grader. Jag berättade att jag sovit i tält ett par kilometer där ifrån, han höll på att svimma! ”Var det inte kallt?” frågade han. ”Nja inte så farligt”, svarade jag. Min sovsäck är graderad till just -9 grader och jag kan konstatera att jag nog hellre sovit i en som klarar -20, i vart fall just denna natt. Jag lyckades pricka in södra Sveriges kallaste natt i mars 2020! Ja något ska man ju vara bra på.

Jag är alltså på väg från Alljungen till Mörtsjöåsen en dagsetapp på 23 km. Varierad vandring men det blir en del vägvandring och även om det är grusväg och bara bitvis asfalt så föredrar jag stigvandring i skog. Jag förstår att man inte kan lägga en led i södra Sverige utan att det blir en del vägvandring men som sagt inget jag älskar. Jag får ett fantastiskt vandringsväder och fram åt middagstid är det riktigt varmt ute.

Fint vandringsväder
Fint vandringsväder

Jag hittar en liten flik i vägkanten som smalnar av till en stig. På båda sidor är det höga vallar och jag hamnar i perfekt lä. Dags för lunch och en paus. Det känns att jag gått en mil nu och då åker skorna av för att även fötterna ska få lite kärlek. Lätt att glömma bort annars.

Fötterna pausar - här på väg mot Mörtsjöåsen
Fötterna pausar

På fortsatt vandring så passerar jag mindre byar och i skogen så slås jag av att skogsmaskinerna har massakrerat leden bitvis. Omkullvälta stolpar och maskinföraren har inte ens bemödat sig att sätta upp nerkörd ledmarkering, tråkigt. På ett ställe är det så illa att man faktiskt försökt reparera hjulspårsskador med ett lass stenar i olika storlek. Det ser fult ut men jag slank förbi vid sidan om istället. På ett annat ställe är leden totalt översvämmad och inte passerbar. Jag går en omväg genom skogen på runt 500 meter innan jag tar mig upp på leden igen.

Mindre trevlig passage
Mindre trevlig passage
Slaktad Blekingeled
Slaktad Blekingeled
Översvämmad led mellan Alljungen och Mörtsjöåsen
Översvämmad led

Jag hinner inte långt innan jag kommer till en så kallad mad. En översvämmad strandäng. Det hela verkar vara reglerat eller har troligen varit det. Säkert bete till djuren. En fin bro, Blekingeledens längsta passeras och inte mindre än 6 st åfåror flyter där under. Häftigt och vackert. På andra sidan så står det en fin bastu, tyvärr ej för ledvandrare att bruka.

En mad längs leden
En mad längs leden
Den här fina bastun får tyvärr inte vi vandrare använda
Den här fina bastun får tyvärr inte vi vandrare använda
Bro över 6 åfåror - på väg mot Mörtsjöåsen
Bro över 6 åfåror – på väg mot Mörtsjöåsen

På ett ställe längs en grusväg blir jag i rasande fart passerad av en cyklist på mountainbike. Han höll på att skrämma slag på mig, jag hörde inte ett skit förrän precis i det ögonblicket han passerade. Jag har noterat att leden bitvis är väldigt populär att cykla. Totalt möter eller passerar 5 st mountainbike-cyklister under mina dagar men däremot inte en enda vandrare.

Fin granskog passeras på etapp 12
Fin granskog passeras på etapp 12

Det börjar bli tidig kväll så jag ökar på tempot för att nå fram till Mörtsjöåsen innan mörkret lägger sig. Någon kilometer eller så innan etappslutet så passerar man en bro vid en fin flodmynning med riktigt bra fart, skummet yr och det brusar i skogen. Det är halvmörkt när jag når etappslutet och Mörtsjöåsens vindskydd så jag bestämmer mig för att faktiskt ligga i skyddet denna natt. Jag får fästa pannlampan i taket på skyddet så jag kan veckla ut liggunderlag och sovsäck. Jag äter en sen kvällsmat, sätter på mobilen och meddelar att jag lever och mår bra sedan kryper jag till kojs. Jag gör inte upp någon eld jag är helt enkelt för trött och dessutom blåser det från sjön rakt in i skyddet.

Forsande vatten vid Mörtsjöåsen
Forsande vatten vid Mörtsjöåsen

För dig som vill veta mer om etappen Alljungen – Mörtsjöåsen

Etapp 12 av Blekingeleden är 23 kilometer och går mellan Alljungen och Mörtsjöåsen.

Länk till Naturkartans information om etapp 12 av Blekingeleden, Alljungen-Mörtsjöåsen

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.