Hulegata – en okänd ravin i Bruzaholm utanför Eksjö. Det finns inga skyltar som visar var ravinen finns. Det finns heller inga stigar som leder igenom den. Men jag hade turen att få upptäcka Hulegata igår med guiden som känner till den bäst – självaste markägaren.

I Hulegata finns inga stigar att följa...
I Hulegata finns inga stigar att följa…

För några dagar frågade Carina om jag ville se ravinen som finns i hennes skog. Självklart kunde jag inte motstå chansen att få utforska en ny plats i min hemkommun. Förväntansfullt väntade jag sedan mer eller mindre tålmodigt till igår då vi båda hade möjlighet att ge oss ut i skogen.

Vi ska just ge oss av mot Hulegata. Min hund Gemini är ivrigast av oss alla
Vi ska just ge oss av mot Hulegata. Min hund Gemini är ivrigast av oss alla att komma iväg.

Vi sågs hemma hos Carina som bor i Bruzaholm, knappt 2 mil öster om Eksjö. Från hennes gårdsplan följde vi olika motionsspår åt Lövsjöhållet (vid Lövsjön passerar höglandsleden, och där finns även vindskydd), men vek av strax innan vi kom fram. Eftersom jag hade med mig guide blev jag lite lat och och la inte exakt märke till hur vi gick. Men jag har gått ganska mycket i området och har trots allt rätt bra koll. Snart pekade Carina ut över ett mindre hygge och sa: ”Dit ska vi”.

Biotopskydd
Biotopskydd

Skyltar markerade att området är biotopskyddat och det var med stor spänning jag följde efter Carina när hon steg ner i bäcken och började gå.

Hitåt ska vi, ropade Carina, och stövlade iväg nere i bäcken
Hitåt ska vi, ropade Carina, och stövlade iväg nere i bäcken
Här ska vi ner
Här (någonstans) ska vi ner

Själv hade jag kängor på fötterna – inte gummistövlar som hon – så jag försökte hitta under hela turen hitta alternativa vägar. Bäcken rinner in mellan två bergväggar och försvinner sedan nedåt i en ravin. Hela Hulegata är täckt av olika slags mossor. De stora stenarna som finns överallt i ravinen, de gamla träden, bergväggarna. Allt är inklätt i härlig mossa. Eftersom det inte finns någon stig får man själv hitta sig en väg att ta sig fram på. Ibland kunde man gå bredvid bäcken. Ibland fick man gå i bäcken. Ibland fick man hitta små omvägar runt och över små klippblock. Allt medan man koncentrerade sig på var man satte fötterna.

Här har vi just tagit oss ner, men vi har en bra bit kvar til ravinen Hulegata s botten
Här har vi just tagit oss ner – men vi har en bra bit kvar till ravinens botten
Mäktig natur
Mäktig natur
Här fortsätter Hulegata
Här fortsätter Hulegata
Carina klappar "skön-mossa"
Carina klappar ”skön-mossa”

Det var lätt att halka om man inte såg sig för eftersom det är så blött i markerna. Dessutom fanns risk att man trampade ner i något hål som inte syntes eftersom det var övervuxet med mossa. Men vi tog det varligt och kom helskinnade igenom hela ravinen. I ärlighetens namn var det nog jag som sinkade oss mest eftersom jag såg så mycket vackert att fota.

Riktigt mäktigt med överhänget
Riktigt mäktigt med överhänget
Hulegata
Hulegata
Det är ju stört omöjligt att gå förbi så vacker natur som Hulegata utan att fota
Det är ju stört omöjligt att gå förbi så vacker natur som Hulegata utan att fota

Tyvärr glömde jag bort att slå igång min klocka som jag vanligtvis använder för att mäta och få statistik från mina turer. Alltså vet jag inte hur lång sträckan är, men det tog oss 1,5 timme att gå från Carinas gård, till Hulegata och sedan igenom den. Från slutet av Hulegata och ner till riksväg 40 (precis i slutet av Bruzaholm) är det sedan cirka 200 meter.

Snart har vi gått igenom hela ravinen
Snart har vi gått igenom hela ravinen
Jag och min hund Gemini
Jag och min hund Gemini

Jag är oerhört tacksam att Carina bjöd in mig och guidade mig så att jag fick uppleva den här härliga platsen. Det är verkligen inte alla som har en egen ravin i sin skog!

Carina och Gemini i Hulegata
Carina och Gemini i Hulegata

För dig som vill veta mer

Jag har inte lyckats hitta någon information om Hulegata på webben. Är du intresserad av att gå i denna ravin kan du kontakta mig för vägbeskrivning (Carina är med på detta). OBS! Det går inte att gå med barnvagn eller liknande i denna ravin.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

7 Comments

 1. Hej Therese,
  det låter onekligen intressant, kan du skicka mig hur jag hittar dit?
  Har varit några gånger i Skrole Hie, men det här låter ju mycket roligare 🙂
  Hälsningar,

  Christian

  1. Absolut. Jag har mejlat dig.

 2. Även jag skulle vilja ha vägbeskrivning.

  Mvh

  1. Åh vad roligt! Då måste jag leta fram det jag skickade när jag skrev inlägget för nästan ett år sedan. Skickar det till din mejl imorgon.

   1. Tackar hjärtligast. Jag inväntar med spänning.

   2. Du bör nu ha 3 olika mejl i din mejlbox. 🙂 Hör av dig om det krånglar med kartlänkarna.

 3. Hej!
  Även jag skulle uppskatta att få vägbeskrivning till detta utflyktsmål, och gärna tips på fler ställen här på höglandet där det kanske är lite mindre folk än t.ex. skurugata. Familjen älskar att vara ute, men gärna lite grann ifred. 😉
  //Stina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.