Blekingeleden etapp 10 går mellan Ronneby brunn och Skärsviken. Etappens första korta del går över Ronnebyån och längs med denna innan man viker av in i skog en kort bit för att sedan vandra på väg en bra bit. Det är omväxlande asfalt och grusvägar man går på men snart nog så kommer man ut på landsbygden. Man har finurligt nog lagt leden rakt igenom en gårdsbutik och det känns faktiskt lite hemtrevligt.

Never ending road - mellan Ronneby brunn och Skärsviken
Never ending road

Trots att det bara är den 29:e mars så hittar jag årets första utslagna maskros. Det ska senare visa sig att det är många ”årets första” som jag stöter på. Genom tunnel under E22:an och man är ute på landet på riktigt. Det är ett typiskt odlingslandskap man stöter på med gårdar lite här och där med tillhörande åkermark som brukas. En sevärdhet är en samling med gravrösen från bronsåldern 1500-500 f Kr. Det fanns alltså Blekingebor långt innan Jesus gick i badbyxor!

Gravröse längs blekingeleden etapp 10
Gravröse från 1.500-500 f. Kr – det fanns alltså blekingebor redan innan Jesus föddes!
Trail ängel
Trail-ängel

I närheten av ett av rösena finns en liten plåtfigur i form av en fe eller älva. Själv tolkade jag det som att det var en ”trail-angel” det vi vandrare brukar kalla en hjälpande hand i form av en person som stöttar upp med extra proviant och ev transport under långa vandringar.

Imponerande blekingska ekar
Imponerande blekingska ekar

De Blekingska Ekarna som man här och där stöter på kan vara av imponerade storlek och ålder. Man passerar också genom eller precis bredvid gamla gårdar, detta känns som som ett smart drag av ledplaneraren.

Mysig by utan skylt och namn - på min väg mot Skärsviken
Mysig by utan skylt och namn
Powernap efter lunchen
Powernap efter lunchen

Man lämnar åkerlandskapet bakom sig och kommer upp i skogslandskapet. Jag kan inte låta bli att känna äntligen! Jag älskar att gå leder som går genom skog på små stigar det är detta som får min själ att må bra. Det har dagen innan snöat lite så på skuggsidorna ligger det ett pudertäcke kvar på marken.

Äntligen blir det vandring i skogen!
Äntligen blir det vandring i skogen!

Jag vet inte riktigt hur många olika naturreservat jag passerar under denna etappen men det är säkert 6-7 stycken – alla med lite olika inriktning. På ett ställe så ligger det helt plötsligt en liten badplats vid en liten grus-sjö. Klart oväntat! Det var alldeles i anslutning till ett reservat som heter Tallet.

Nattureservatet Tallet - ett av alla naturreservat leden passerar på denna etapp
Nattureservatet Tallet – ett av alla naturreservat leden passerar på denna etapp
Hemliga badplatsen mitt i skogen - nära Tallet
Hemliga badplatsen mitt i skogen – nära Tallet

Lite grusvägsvandring och sedan skogsvandring igen. Flera reservat passeras. Ronneby kommun har gjort ett bra jobb och leden är väl stakad även om naturens krafter ibland försöker lägga krokben. En led-stolpe hade blivit mosad av en omkullfallen tall modell grövre. På andra ställen så låg det stormfällen rakt över väg eller stig men ingenting man inte lätt tar sig förbi. På en sträcka av runt en kilometer så bestod underlaget på vägen av krossade takpannor och tegel. Lite udda att gå på sådant underlag.

Detalj vägbeläggning
Detalj – annorlunda vägbeläggning

Snart når jag etappslutet Skärsviken. Det blåser svinkall nordanvind och när jag når vindskyddet är det ockuperat av en familj med två barn som tänker sig en mysig grillkväll. Röken drar rätt in i vindskyddet och återigen är skyddet enligt min mening felplacerat. Man gör nästan alltid så att man placerar dess vindskydd så att man har fin utsikt mot sjö eller hav rakt framifrån när man sitter i skyddet att det sedan blir fel pga vinden tänker man inte på. 7 gånger av 10 blåser det västliga vindar i Blekinge. Nordanvinden är nästan alltid kall. Detta ger en bra fingervisning om åt vilket håll öppningen inte ska vara placerad. 21 kilometer är avverkade och etappen fullbordad men jag drar vidare några kilometer till för att hitta en bättre plats att slå upp mitt tält på.

Okänd bevingad varelse någonstans mellan Ronneby brunn och Skärsviken
Okänd bevingad varelse

För dig som vill veta mer om etappen Ronneby brunn – Skärsviken

Etapp 10 av Blekingeleden är 21 kilometer och går mellan Ronneby brunn och Skärsviken.

Länk till Naturkartans information om etapp 10 av Blekingeleden, Ronneby brunn-Skärsviken

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Skilla i full blom under min färd mot Skärsviken
Skilla i full blom

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Tack och lov att du fick lite skogsvandring! Även för mig är det sådan vandring som ger mig störst behållning! Plus om det finns lite vackra växter också förstås 🙂

  2. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
    Extremely helpful information specifically the last part :
    ) I care for such information much. I was looking for this particular info for a long time.
    Thank you and good luck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.