Hackareviken är ett av de ställen jag bara måste besöka varje vår. Under min uppväxt bodde jag på en gård drygt en kilometer bort. Därför var Hackareviken vårt självklara utflyktmsål för att se på blåsippebackarna och leka i Hackareviksbäcken om vårarna. Till ytan måste detta vara ett av Sveriges minsta reservat, men där finns otroligt mycket att se och uppleva.

Naturreservatet Hackareviken i Eksjö kommun Naturreservatet Hackareviken i Eksjö kommun

Naturreservatet består av ett kuperat och lummigt område som genomkorsas av en bäck – och av höglandsleden. Barn brukar älska att leka i och vid bäcken, klättra upp på stora stenblock, utforska ihåliga träd och att fika i de lummiga backarna förstås. Egentligen är reservatet till för att bevara en naturlig bäckmiljö med dess fuktighetsgynnade flora och fauna. Till exempel mossor, lavar, fåglar, fladdermöss och en rad ovanliga kärlväxter (som gulplister och orkidén tvåblad).

När jag växte upp besökte vi Hackareviken enbart för blåsippornas skull När jag växte upp besökte vi Hackareviken enbart för blåsippornas skull

Veckans fredagslyx – en rejäl dos vårblommor

Idag är det fredag, och min vana trogen försöker jag att ägna mina sluta-tidigt-timmar åt lite ute-lyx. Istället för att passera naturreservatet som jag annars gör dagligen så stannade jag till. Jag ville se om jag skulle hitta någon lungört – och ännu hellre vätteros. Backarna vid sidan av skogsvägen som leder fram till bäcken var täckta av blåsippor och vitsippor. Längs kanterna växte vårlök i mängd och även en hel del svalört (ranunculus ficaria).

Svalört - Ranunculus ficaria
Svalört – Ranunculus ficaria
Blåsippa - Hepatica nobilis
Blåsippa – Hepatica nobilis

Vädret var dock inte riktigt på min sida. Redan innan jag hunnit in i själva reservatet började det hagla. Det blev riktigt kallt att fota, men det var bara att bita ihop. Stod de vackra vårblommorna ut skulle väl jag också göra det. Från parkeringen är det bara några hundra meter fram till stigen som leder upp i backarna längs bäcken.

Några hagelkorn skymtar bakom blåsipporna
Några hagelkorn skymtar bakom blåsipporna

Plötsligt händer det!

Trots vädret njöt jag av alla underbara växter längs stigen. De växer i en sådan otrolig mängd att man häpnar. Dessutom ser man gulplisterblad överallt -. och olika mossor. Till min besvikelse hade jag inte stött på en enda lungört (pulmonaria obscura) trots att jag gått ända längst upp i backen. Men när jag vek av mot bäcken höll jag nästan på att trampa på flera exemplar. Försiktigt böjde jag mig ner för att föreviga även denna fina blomma.

Lungört - Pulmonaria obscura - i Hackareviken
Lungört – Pulmonaria obscura – i Hackareviken

Lungört - Pulmonaria obscura - i Hackareviken

När jag ställde mig upp och vände mig om såg jag något så vackert att jag glömde bort att andas för en liten stund. Blåsippor i en massa olika nyanser växte tillsammans vid en mossig stam.

Dagens vackraste blåsippor
Dagens vackraste blåsippor

Lyckligt svävade jag därefter nerför stigen för att gå tillbaka till bilen. Jag hade helt glömt bort att jag även skulle hålla ögonen öppna efter vätteros lathraea squamaria). Så snart jag påmint mig själv om det lyckades jag se två stycken, och det gjorde mig så lycklig. Det är verkligen en annorlunda växt! Vätterosen finns i södra och mellersta Sverige, men är inte så vanlig. Min lilla tur i Hackareviken tog bara en timme, men det kändes som om jag hade varit ledig och utomhus en hel dag!

Vätteros - Lathraea squamaria - i Hackareviken naturreservat
Vätteros – Lathraea squamaria

För dig som vill veta mer om Hackareviken

Så här hittar du till Hackareviken från Eksjö: Kör RV40 mot Nässjö. I korsning cirka 8 km från Eksjö svänger du vänster mot Sävsjö på väg 128. Passera skylt Ullinge Värdshus. När du kommer till Paradis, sväng höger precis före brant åker vid liten träskylt märkt ”Naturreservat”. Om du kommer fram till Kulla kapell längs väg 128 har du kört knappt en kilometer för långt. Detta naturreservat är inte tillgängligt för till exempel barnvagn, då själva reservatet består av en bäckravin.

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet Hackareviken
Länk till Visit Eksjös informtion om Hackareviken

Tidigare blogginlägg från Hackareviken

Höglandsleden: Lövhult-Eksjö, februari 2020
Ny del av höglandsleden, november 2019

Min hund Gemini förstod varken varför jag måste stanna och fota så ofta, eller varför vi måste vara ute när det haglar. Han hade bråttom till bilen.
Min hund Gemini förstod varken varför jag måste stanna och fota så ofta, eller varför vi måste vara ute när det haglar. Han hade bråttom till bilen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Blomnörden tackar för härligt inlägg och ljuvliga bilder. Vätteros har jag bara sett en enda gång, på Öland, trevligt att få se den på bild 😀

    1. Roligt med fler blomnördar 🙂 Du borde egentligen komma ner och hälsa på nästa vecka – innan den här riktiga våren försvinner härifrån!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.