Att se tranorna vid Hornborgasjön är något jag velat göra i tre års tid nu. Vi hade planerat in den här trippen en vecka i förväg och planerade att en heldag skulle gå åt. Dels att köra dit från Linköping (2,5 timme enkel väg) och att sedan besöka Naturum och åtminstone en plats där tranorna samlas i tusentals.

Trandans vid Hornborgasjön
Trandans vid Hornborgasjön

Varje vår anländer hundra tusentals tranor till Sverige efter att ha varit på varmare breddgrader under vintern. Och just Hornborgasjön är en populär rastplats för tranorna.

Först åkte vi till Naturum vid Hornborgasjön. Här tänkte vi att det skulle vara en bra plats att få se tranor, men inte en enda trana såg vi. Det var så fint där ändå så det gjorde inte så mycket. Vi tog iallafall upp tubkikaren och fick syn på bland annat skäggdopping, storskrake och bläsand.

Naturum vid Hornborgasjön
Naturum vid Hornborgasjön

Naturum vid Hornborgasjön

På håll skymtar man nästan inga fåglar, men kikar man närmare får man syn på flera

Mycket naturintresserade människor som samlats för att njuta av solen
Mycket naturintresserade människor som samlats för att njuta av solen
Fredrik spanar på fåglar på långt håll genom tubkikaren
Fredrik spanar på fåglar på långt håll genom tubkikaren

Vi fortsatte jakten på tranor på annat håll! Vi körde längre söderut längs sjön och fick syn på mycket folk och bilar som hade parkerat vid området. Och vi skymtade tranor. HUR många som helst! En mäktig syn och ett himla kackel.

Här fick vi förstklassig vy med tubkikaren, så läckert! Och vi tog med långskjutaren till kameran; ett Sigma 150-600mm som vi använde när vi fotade orrar i Tiveden för ca ett år sedan. Läs inlägget om orrspelet i min blogg.

Här var det tranor i massor!
Här var det tranor i massor!

En massa tranor vid Hornborgasjön

Mer tranor
Mer tranor

Det var kallt ute och det blåste en hel del. Inget skitkul vårväder, men det kändes härligt att äntligen varit vid Hornborgasjön och fått se alla dessa tranor! 🙂

Nöjda med dagen vid Hornborgasjön åkte vi hem
Nöjda med dagen åkte vi hem till Linköping igen

För dig som vill veta mer om Hornborgasjön

Här hittar du öppettider och annan information (Länsstyrelsens webb)

Uppdatering 2020-04-03: Sedan jag publicerade detta inlägg har Länsstyrelsen gått ut med följande information: ”Både naturum och informationscentralen Trandansen är stängda från och med lördag den 4 april. Detta med anledning av att förhindra smittspridning av coronaviruset i landet.”

2 Comments

  1. Detta är något som jag också har tänkt på ett bra tag att jag skulle vilja göra – även att jag inte är särskilt fågelintresserad rent generellt. Efter att ha sett alla dina underbara bilder vill jag helst åka nu direkt! 🙂

  2. Ingegerd Mickelz

    Härligt inlägg och vackra bilder med hög igenkänningsfaktor. Jag besökte Hornborgasjön för ett par år sedan, och det var verkligen en höjdare med alla tranorna och andra trevliga fåglar 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV