En av de bästa och vackraste etapperna hittills på Blekingeleden blev etapp 9 mellan Järnavik och Ronneby brunn! Omväxlande vandring och när man väl kommer in i skogen så slås jag av hur fantastiskt vårt fina landskap är. På sina håll skulle man kunna tro att man var hundra mil norrut.

Man passerar skyddad skog och när det står bok, ek, gran och tall om vart annat i samma skog tror man knappt det är sant. Denna skogstyp borde vara utdöd eftersom alla ska sätta granskog på sina marker. Men här finns den i alla fall och får stå mer eller mindre orörd.

Så här såg min morgonutsik från tältet ut.
Så här såg min morgonutsik från tältet ut.

Eftersom jag valde att inte sova i Järnaviks vindskydd utan gå ytterligare någon kilometer. Såhär såg min morgonutsikt från tältet ut. Sämre kan man ju ha det.

På sina ställen hade svinen bökat upp skogen men jag fick aldrig se eller höra några. Jag såg heller varken rådjur, kron eller dovvilt. Inte ens älg som jag brukar ha tur med ville visa sig.

Ett stycke blekingsk skog mellan Järnavik och Ronneby brunn
Ett stycke blekingsk skog som man låter vara

Som jag skev förut så är denna biten av vandringen verkligen kanon och när man når ett fornminne från järnåldern vid Tippe-sten (jag tror det var så det hette) så påminna man att här har det bott folk i många tusen år före oss. Jag misstänker att Blekinges kustregioner var attraktiva redan på den tiden. En lunchpaus mitt ute i skogen och då solen tittar fram och värmer skinnet känns det helt ok även om det är januari månad.

Är detta norra Sverige eller södra/mellersta Blekinge? På väg mot Ronneby brunn
Är detta norra Sverige eller södra/mellersta Blekinge?

En fin å med med skylt: Landsbro. Ett minnesmärke över svunnen tid. Jag passar på att fylla på mitt vattenförråd i Vierydsån. Jag börjar närma mig Ronneby och på ett par ställen så är marken vattensjuk och spåren helt söndertrasade. Man får gå lite vid sidan om..

Längs Blekingeleden på väg mot Ronneby brunn

Över en väg och man är inne i en stor bokskog som är ett motions/rekreationsområde. Jag misstänker att det tillhör Brunnsparksområdet. Jag möter flera hundrastare och söndagsflanörer innan jag kommer ner och kan se brunnsparken och Ronneby brunn som är etappslutet.

För dig som vill veta mer

Etapp 9 av Blekingeleden är 21,1 kilometer och går mellan Järnavik och Ronneby brunn.

Länk till Naturkartans information om etapp 9 av Blekingeleden, Järnavik-Ronneby brunn

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Så härligt du beskriver den här sträckan! Det märks att du gillar den – och det smittar! Man vill dit 🙂

  2. Jens Johansson

    Härlig beskrivning! / Jens i Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.