På etapp 8 av Blekingeleden (Persgärde-Järnavik) märker man att landskapet sakta förändras och man går från skogslandskap till kustlandskap. Man märker att det är gammal sjöbotten man vandrar på. Runda bergsknallar omgivna av leråkrar. Stora ekar börjar på sina ställen skymta med kraftiga stammar.

Blekingeleden etapp 8
Blekingeleden etapp 8

Det är lantbrukarlandskap och man passerar flera stora gårdar. Trots att det är vägvandring är det stundtals gemytligt men inte förrän man passerat under E22:an så blir det efter ett tag lite mer skogsvandring igen. Här är välstakad led och man ser att Ronneby kommun ansträngt sig för att fräscha upp leden. Snyggt, så ska det se ut!

Sträckan mellan Persgärde och Järnavik är välmarkerad
Sträckan mellan Persgärde och Järnavik är välmarkerad

Det var rejält blåsigt och kallt när jag nådde fram till Järnavik och vindskyddet som man måste passera en över en campingplats för att nå. Fint placerat i skogsbryn med utsikt över havet men totalt felplacerat i väderstreck då det oftast blåser pålandsvind och man rökfyller vindskyddet. Dessutom så ven den iskalla vinden rakt in i skyddet så dess vinskyddande funktion i det närmaste var noll. Trots att mörkret började lägga sig så valde jag att vandra vidare någon kilometer för att hitta en bättre plats att sova på och några kilometer längre fram så fann jag vad jag sökte precis bredvid leden.

Så här såg min morgonutsikt från tältet ut.
Så här såg min morgonutsikt från tältet ut.

För dig som vill veta mer

Etapp 8 av Blekingeleden är 15 kilometer och går mellan Persgärde och Järnavik.

Länk till Naturkartans information om etapp 8 av Blekingeleden, Persgärde-Järnavik

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Du vet ju att jag är lite bildnörd… jag hade sååå gärna sett lite bilder på det du beskriver om att man går mot ett kustlandskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.