Kan man åka på sportlov till fjällen utan att åka skidor? Absolut! Jag och min familj åker inte skidor, varken utför eller längd, men vi gillar snö. Vecka 9 var det sportlov för Stockholm och jag hade min vecka i andelslägenheten i Ottsjö.

Vy över Ottfjället där vi skulle tillbringa vårt sportlov
Vy över Ottfjället

Vi packade ihop barn och vinterkläder och drog iväg till Jämtland. Det tar ca 7 timmar att köra upp, så vi kom upp på kvällen. Men vilken glädje att se barnen nästan kasta sig ut ur bilen och leka i snön.

Vy över Ottfjället - där vi spenderade vårt sportlov
Ottfjället

Nästa morgon började dagen med snöfall men det hindrade inte Bob från att dra på sig kläder och kasta sig ut i snön och bygga gångar i den djupa snön utanför huset. Alla barnen samarbetade med att gräva gångar och små gropar som de hade som hus.

Pulkaåkning i fjällen - precis som ett sportlov ska vara
Pulkaåkning i fjällen – precis som ett sportlov ska vara

Jag packade ihop en ryggsäck och så åkte vi pulka nerför backen mot sjön. Vi tände en liten brasa och värmde på kanelbullarna vi hade med oss. Väldigt lyckat. Vi gick även en liten tur på sjön som är fryst. På vintern drar några från Ottsjö upp skidspår på isen. Även i skogen en bit i från stugorna drar de upp en slinga på 5 km. Väldigt fina spår.

Skidspår över Ottsjön
Skidspår över Ottsjön

Vi hade med oss pulkor som vi drog de små barnen i när vi gick på kvällspromenad. Så det blev en del pulkaåkning på kvällarna vilket är väldigt roligt även för ett stort barn. Precis som ett sportlov ska vara.

Härligt med varma bullar

Härligt i vindskyddet
Härligt i vindskyddet vid Ottsjön

Under sommaren brukar vi åka till Nulltjärn som ligger en liten bit från Vålådalens fjällstation, men jag hade aldrig varit där på vintern. Vi packade ihop lunch i mattermos och drog iväg. Minus 8 grader och strålande sol. Det var en massa snö. Vissa vallar var nog 1,5 meter höga. Även att vi inte åker sidor gick det lätt att ta sig ner till sjön. En fantastisk utsikt över fjällen som ligger runt. Även här finns det skidspår. Fina skidspår finns också vid Vålådalens fjällstation.

Lunchen vid Nulltjärn
Lunchen vid Nulltjärn

Barnen lekte länge i snön. Till slut började de frysa lite och då åkte vi hem. Vår vecka började lida mot sitt slut, och barnen var nöjda med dagarna i snön. Men det tändes ändå en liten låga att i vinter testa att åka längdskidor ute på fjället. Vem vet, vi kanske går från en pulkaåkande familj till en längdskidfamilj?

Sista morgonen i Ottsjö fjällby
Sista morgonen i Ottsjö fjällby

Vårt sportlov bestod av sol och gnistrande snö. Varm choklad och fika i mängder. En och annan rosig kind och kall hand. Men ett minne att plocka fram när det regnar snöblandat utanför fönstret här hemma.

För dig som vill veta mer

Här hittar du mer information om Ottsjö Fjällby

2 Comments

  1. Det där var helt klart ett sportlov i min smak! <3 Tyvärr hade vi inte en snöflinga här nere hos oss varken på jullovet eller sportlovet (vecka 7).

  2. Låter som om ni hade ett underbart sportlov 😀
    Jag fick liiite snö här i Stockholm i alla fall 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV