Etapp 5 går mellan Tulseboda brunn och Mörrumsån och är 17,5 kilometer. Från den gamla Brunnsparken kommer man till Bredasjön och dess vindskydd.

Översvämmat vid vindskydden, Bredasjön
Översvämmat vid vindskydden, Bredasjön

När jag passerade här i Slutet av december 2019 var det mycket vatten i sjön och man fick klättra på stenar och svinga sig in i vindskyddet om man inte ville bli rejält blöt om tassarna. Sommartid är det säkert jättefint här och tillhörande toaletter fungerade utmärkt. Man har en riktigt fin utsikt över sjön och vindskyddet är placerat i sydvästra hörnet av sjön där det ligger bra placerat.

Utsikt inifrån vindskyddet vid Bredasjön
Utsikt inifrån vindskyddet vid Bredasjön

Vidare vandring går genom Käringebygden, gulligt namn för övrigt, ner mot Angölsmåla. Behållningen från denna etappen är alla skyltar längs med vägen som finns utplacerade lite här o där med namn på stället eller personerna som en gång bott här. Bombare-Bengta var ett namn som fastnade. Ja de hade härliga smek/öknamn på varandra förr i tiden både på gott och ont. Fördelen var att alla visste vem man snackade om när man sa sme-Kalle eller Greta på savet. Jag fick mig en historielektion om bygdens män o kvinnor och sådant kan rädda den tristaste grå dagen. Inte så långt härifrån kommer man ner till Mörrumsåns fina dalgång och Käringahejans naturreservat. Man kan ju undra vad historien bakom namnet Käringahejan kommer ifrån? Man passerar en gammal benstamp som är öppen året runt. Vattenståndet i Mörrumsån var högt men jag har sett högre. Man kan förstå att man ville utnytja denna vattenkraft. Precis intill ett av fallen finns en liten utkiksplats och rastplats så jag passade på att få i mig lite lunch på detta stället.

Högt vattenstånd i Mörrumsån

Jag har varit här förut både sommar som vinter mest för att fotografera de fantastiska rörelserna som vattnet skapar sommartid med långa slutartider och för intressanta isformationer på vintern.

För dig som vill veta mer

Etapp 5 av blekingeleden går mellan Tulseboda brunn och Mörrumsån. Sträckan är 17,5 kilometer.

Länk till Naturkartans information om etapp 5 av Blekingeleden, Tulseboda brunn-Mörrumsåns

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Åh.. jag älskar skyltar!!!!!!!!!!! Det väcker så mycket nyfikenhet när man springer på gamla skyltar i skogen! Och en annan tanke som slår mig – om det var sådär mycket vatten i december – hur mycket är det inte där nu då???

  2. Nicklas Svensson

    Ha ha, jag misstänker att det lilla vindskyddet är att betrakta som en flotte 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.