Etapp 4 på Blekingeleden går mellan Halens Camping och Tulseboda brunn och är 20,5 kilometer. Det är fortsatt skogs- och grusvägsvandring tills du når Fritzatorpets rekreationsområde och nästa vindskydd Myllevik. Här brukar det vara mindre välbesökt. Ytterligare någon kilometer längre fram ligger ett vindskydd till! Ja Olofströms kommun har i vart fall inte snålat med vindskydden längs med sjön.

Blekingeleden etapp 4
Blekingeleden etapp 4

Färden fortsätter på grusväg men nu är det åtminstone inga hus i sikte och man börjar så smått få lite skogs och naturkänsla i kroppen. När leden brant svänger av från en större grusväg till en mindre och efter några hundra meter ytterligare en sväng in på traktorväg så börjar man få lite vildmarkskänsla. Strax vandrar du upp för ett litet berg med lodrät stup på ena sidan man ser över till andra sidan och anar att du går på kanten av en klyfta eller förkastning. Nu är det härlig vandring i tysta skogar som följer ända tills du ska över en å och en stor väg. Men direkt efter att detta passerats så är det vildmark igen.

Det tog inte lång tid innan jag gick på en stor älgko som stod och betade ett tiotal meter från leden. Hon blev lika förvånad som jag men lunkade bara bort 20m innan hon stannade. Här är det lite kuperad och varierad terräng och jag gillar denna typ av vandring när du känner dig som om du är ”in the middle of nowhere”. Öde, tyst och bara du och skogens sus. Gammal granskog dominerar. Det tar ett tag men så kommer du ut i en dalgång med en å, Snöfflebodaån. Vandring i denna dalgång med kuperad terräng och efter ett tag så når man fram till Slagesnässjön och en vacker lägerplats med utsikt över sjön. För mig så känns detta mer som ett naturligt etappslut från Olofström än vad Tulseboda-brunn gör. Men vi är alla olika. Strax utanför Slagesnäs när leden viker av från asfaltsvägen in i stor granskog så stöter jag på nästa Älg, en årskalv, den har precis lagt en rykande hög pellets på stigen där jag kommer och den lunkar av upp på en höjd där den stannar. Alltid kul när man får se vilt. Mamma ko är säkert i närheten…

Tulseboda brunn idag
En gång i tiden hälsobrunn med fin trädgård. Idag endast ett litet överbyggt brunnslock

Snart kommer man ut i småbrukarlandskap och fina stengärsgårdar med hagmarker. Kyrkhult är i sikte och man går rakt genom den lilla byn och är efter ytterligare lite vägvandring framme vid Tulseboda brunn.

Tulseboda brunn På den tiden det begav sig..runt sekelskiftet 1900
På den tiden det begav sig, runt sekelskiftet 1900

För dig som vill veta mer

Etapp 4 av Blekingeleden går mellan Halens camping och Tulseboda brunn. Sträckan är 20,5 km.

Länk till Naturkartans information om etapp 4 av Blekingeleden, Halens Camping – Tulseboda brunn

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.