Innan jag drabbades av hälsporre (och sedan även två stukningar och blodproppar på samma fot/ben) våren 2018 bestämde jag mig för att jag skulle gå Anebyleden som ligger i min grannkommun. Under 2017 hade jag trampat så många mil längs Höglandsleden att jag kände det som att jag kunde varje stig och kurva några mil runt Eksjö i sömnen. Alltså tyckte jag att det var dags att testa något nytt.

Anebyleden - en del av Smålandsleden
Anebyleden – en del av Smålandsleden

Anebyleden är 78 km lång och är precis som Höglandsleden en del av Smålandsleden. I början av januari startade jag från slutet av leden vid sjön Västra Lägern, där den ansluter till både Höglandsleden och Östgötaleden. Därifrån gick jag till vattenkällan före L. Lönhult och vände sedan tillbaka till sjön (eftersom jag var tvungen att gå tillbaka till min bil).

Min ena hund längs Anebyleden
Min ena hund längs Anebyleden

Det tar bara 15-20 minuter för mig att köra från Eksjö till sjön Västra Lägern som ligger längs väg 134 mot Kisa. Den del av leden jag gick går längs skogsvägar och små grusvägar förbi bondgårdar. Den går genom typiskt småländskt landskap med ängsmark och stora skogar. Lite idyllisk bullerby-känsla.

Det är lite Bullerbykänsla över den här delen av anebyleden
Det är lite Bullerbykänsla över den här delen av anebyleden

Jag kan förvarna om att det är rejält brant första biten från sjön och tills man korsar vägen och går vidare förbi några bondgårdar upp mot skogen. Så fort man kommit uppför första backen som går längs ett hygge, där man har fin utsikt över Västra Lägern som ligger vackert inbäddat i det kulliga landskapet, så är det riktigt fina skogsvägar med mysig skog på båda sidor man går igenom.

Uppförsbacken
Lite mer än halvvägs upp i första uppförsbacken

Så här på vintern är det perfekt att gå på lite bredare ”lättgådda” vägar, men på sommaren skulle jag nog bli lite uttråkad av att gå så, timme efter timme. Om man går med ett större gäng och vill kunna gå i bredd och prata med varandra medan man går är det dock perfekt. Eller.. om man har med hundar som jag hade. Tyvärr gjorde jag ingen notering vid det tillfället om tid eller sträcka, men jag gissar att jag var ute cirka 3 timmar.

Trevlig skogsväg att gå på
Trevlig skogsväg att gå på, men lång sträcka är det Sveaskogs transportvägar leden följer

Min plan var att allt eftersom åka till olika punkter längs leden och ansluta där jag vänt gången så att jag hade gått de 78 km innan sommaren kom. Hur det gick får du se här i bloggen längre fram.

En avstickare från leden som jag rekommenderar

Den här sträckan tyckte jag i alla fall så mycket om att jag gick den tre gånger till under vintern. En av gångerna hade jag med mig en väninna från Schweiz och då valde vi att göra en liten avstickare för att få gå lite mer bredvid (och på) sjön Västra Lägern istället för att enbart gå i skogen. Efter att vi tagit oss förbi uppförsbackarna, gått över väg 134, passerat gårdarna i Brevikenoch kom till korsningen där anebyleden svänger tvärt till vänster valde vi att gå rakt fram mot Spinkhemmet. Där följde vi smal väg och passerade en liten stuga och sökte oss sedan ner mot sjön. Sedan gick vi på isen längs kanten på tillbakavägen mot parkeringen där bilen stod, men jag inbillar mig att det är lika vackert här nere vid sjön sommartid. Bitvis finns det stig längs med sjökanten.

För dig som vill veta mer om Anebyleden

Länk till folder från Aneby kommun om vandringsleden

Länk till fler inlägg i bloggen om Anebyleden

Anebyleden - Västra Lägern - L Lönhult tur och retur (och så en liten avstickare ner mot sjön
Anebyleden – Västra Lägern – L Lönhult tur och retur (och så en liten avstickare ner mot sjön

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Det låter som en trevlig led, och vilka vackra vinterbilder 😀

    1. Det var lite vintrigare då än nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.