Etapp 2 av Blekingeleden (Grundsjön-Östafors) bjuder på en fantastisk vandring genom Ryssbergets kuperade bokskog. Vill man ha ut max av detta ska man vandra maj-juni när det är som finast med ljusgröna löv. På ett ställe passerar man genom ”allmäningskog” ett litet reservat i reservatet om man kan uttrycka sig så. Här kunde byn förr ha sina boskap betandes sommartid och det var tillåtet att hämta ved. Öppen fin skog som jag verkligen gillade. På flera ställen kan man se och förstå att man är högt uppe på en ås för man har fin utsikt och kan se långt.

Inte långt där ifrån hade jag passerat en annan sorts terräng där man sedan århundraden tillbaka hade låtit boskap hålla ett öppet landskap på en västlig slänt av berget. Kort gräs, enbuskar och björnbär samt slånbärssnår. Det gick en skock får och en vaksam bagge när jag passerade igenom denna ingärdade lycka. På ett annat ställe hade jag pausat vid ett nyanlagt viltvatten som för tillfället verkade öde men inom sinom tid säkert kommer att locka till sig både amfibier och vattenfåglar. Snart var jag framme i Östafors och dess fint placerade vindskydd intill Holjeån. Här nere har jag varit och fotograferat både kungsfiskare och forsärla.

Bild på Kungsfiskare tog jag inte alls långt ifrån Östafors
Bild på Kungsfiskare tog jag inte alls långt ifrån Östafors

Bron över ån, där leden fortsätter är alldeles nyrenoverad (2020). Om man ger sig lite tid kan man gå uppströms en bit och passera en häftigt fors (för att vara i södra Sverige) och så går man över en gammal krafstationsbro tillbaka på andra sidan. Det är en runda på kanske 6-700m men väl värd omväg. Östafors är ett omtyckt ställe att åka till och bli inte förvånad om det dyker upp fågelskådare, fotografer eller vanliga Svenssons som vill ut o fika på en fin plats.

Den gamla bron som följer leden men som numera är utbytt
Den gamla bron som följer leden men som numera är utbytt

När jag satt och lagade till sen eftermiddagslunch vid vindskyddet kom det en ung kvinna på cykel och frågade om hon fick dela eldstad med mig. Naturligtvis! Det visade sig att hon var från Tyskland och var ute på cykelsemester i södra Sverige. Hon skulle fortsätta upp mot Småland och sedan tillbaka genom Skåne. Jag önskade henne lycka till och vandrade vidare.

Vinterbild övre Östafors. Bron i överkant på bild som kan passeras för att få en fin överblick
Vinterbild övre Östafors. Bron i överkant på bild som kan passeras för att få en fin överblick

För dig som vill veta mer

Etapp 2 går mellan Grundsjön och Östafors är 15,8 kilometer.

Länk till Naturkartans information om etapp 2 av Blekingeleden, Grundsjön – Östafors
Länk till Länsstyrelsens information om Ryssbergets naturreservat

Övriga inlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

 Strömstaren är ingen ovanlig gäst vid Östafors
Strömstaren är ingen ovanlig gäst vid Östafors

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

 1. Tord Sundquist

  Fantastisk bild på kungsfiskaren och även på strömstaren.

  1. Nicklas Svensson

   Tack Tord, Ja men det ligger många timmars ”jakt” innan jag lyckades 🙂

   Det finns några fina bilder på Kungen på en av mina bloggar (om man nu får lägga upp länk?)
   Bara blädra ner en liten bit på förstasidan så kommer de.

   http://nickesnaturfoto.blogspot.com/

   Mvh // Nicklas

   1. Jadå, länka på du 🙂

 2. Och jag älskar bilderna av Östafors. Helt underbara. Nästan så jag skulle velat ha en förstoring här hemma! 🙂

 3. Nicklas Svensson

  Åh, tack för de fina orden Theres, smickrande 🙂

  Mvh // Nicke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.