Början på Blekingeledens etapp 1 (Sölvesborg-Grundsjön) är enligt appen ARK56 inne i staden Sölvesborg. Själv föredrog jag att börja i tivoliparkens utkant i Ryssbergets naturreservatet för att slippa stadsvandring , jag har varit i Sölvesborg så många gånger innan men för andra kan det ju vara intressant. Om man börjar i naturreservatet är det inte alldeles enkelt att hitta, det är många stigar och löparspår som möts och korsas här. Håll utkik efter orange led norrut så ska det gå bra.

Vill man göra det enkelt för sig så kan man bara ta grusvägen som går uppåt. Det är en tuff start och den klättrar uppåt en bra bit innan du når Ryssbergsstugan och strax bakom denna dyker leden upp igen.

Grillplatsen vid vindskyddet i Grundsjön längs Blekingeleden
Grillplatsen vid vindskyddet i Grundsjön

Hela etappen upp till Grundsjön är fin att gå. Mestadels bokskogar men även lite granskogar och grusvägsvandring. På många ställen även på etapp två är det krossad makadam och relativt nylagt underlag så det är inte helt bekvämt att gå med tunna sulor ( men det är det nästan aldrig på längre vandringar). På våren från maj månad är det helt underbart att gå denna Ryssbergsvandring genom mestadels bokskog. Jag såg rådjur på ett par ställen och det är viltrika marker och mycket rovfågel, mest ormvråk och glada. Att nå fram till Grundsjön känns inbjudande. Förr låg vindskyddet ute på en äng men nu har man flyttat upp det i ett skogsbryn efter en liten gård man passerar. Jag har gått denna etappen förut, faktiskt redan på invigningsdagen för många år sedan.

Det var gott om ved vid vindskyddet när jag i maj 2019 sov över här och tur var väl det för det var nollgradigt på natten så brasan värmde skönt i den kalla luften. Dagtid kan man kan se Grundsjön cirka 150 m skymta nedanför.

För dig som vill veta mer

Etapp 1 går mellan Sölvesborg och Grundsjön och är 14,2 kilometer.

Länk till Naturkartans information om etapp 1 av Blekingeleden, Sölvesborg – Grundsjön
Länk till Länsstyrelsens information om Ryssbergets naturreservat

Fler blogginlägg om Blekingeleden

Länk till förteckning över inlägg om Blekingeleden här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Hej Nicke
    Bra att veta om underlaget, jag går ofta i trailskor. Ska bli spännande att följa denna led etappvis här

  2. Nicklas Svensson

    Hej.
    Som dagsetapp kan man nog klara det i vanligalågskor men ska man gå lite längre så rekomenderas bra skor så inte dina fötter tröttas ut.

    Mvh // Nicke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.