Jag har ett område som delas av Kronoberg, Blekinge och Skåne dit jag återkommer ofta. För vandring, paddling, jakt och fiske. I området finns fantastisk kuperad natur. Insprängda i det klippiga landskapet bryter sjöar som Immeln, Raslången och Halen. Naturreservaten avlöser varandra och även Raslångens Ekopark är fantastisk.

Karta över området
Karta över området

Här följer jag i Harry Martinssons spår bland diabasbrott, fägator, kolmilor och hamlade träd som syns överallt i området.

I helgen har jag då vandrat runt sjön Halen i detta område. Sjön ligger i anknytning till Olofström i Blekinge län. Delar av den sträcka jag valt att gå är Skåneled/Blekingeled på östra sidan om sjön. Västra sidan är lätt att gå via en vacker grusväg som tar mig genom blandskog och brutna betesmarker.

Vandringen tar mig ut på klippor i sjön
Vandringen tar mig ut på klippor i sjön

Jag parkerade i södra änden av sjön en bit ifrån vindskyddet ”Tvätthallarna”. Vindskydden (2 st) där ligger fint på udde i sjön. Bra utedass, fina eldstäder och sittplatser. Vedförråd (ej fyllt nu under vintern tyvärr) och soptunnor. Härifrån tar jag Skåneleden/Blekingeleden mot Olofström. Denna sträcka delar jag med en stor mängd olika friluftsintresserade människor för dagen. Både vandrare, hästfolk (flera ridleder), motionärer och jägare.

Ryttare på hästrygg
Ryttare på hästrygg

Jag är noga att hålla mig på leden eftersom det pågår jakt i området. Jägarna har bra koll och vinkar glatt tillbaka när jag höjer min hand för att kolla av att de sett mig. (Jag är själv jägare så ser tydligt att de har säkra skottfält bort från leden så jag är inte oroad det minsta)

Fantastiskt område, väl ledat genom fin natur. Passerar ett vindskyddsområde till med två vindskydd utedass även det mycket vackert vid sjön Halen. Detta område av Sverige är trolskt med enorma bergsmassiv och insprängt i dessa fantastiska sjöar med mängder av uddar och vikar som skapar fina platser att njuta på.

Brygga i sjön Halen
Brygga i sjön

Närmar mig Olofström här går leden en kort stund genom utkanten av stan i ett villaområde. Passerar även camping och Halens badplats. Här finns vattenklosett och dricksvatten. Även uthyrning av kanoter/kajaker.

Lite tråkigt med sträckor på asfalt, men snabbt utanför villakvarteret byts naturen åter mot något som liknar en teckning ur John Bauers trollskogar. Återigen bara några km norr om Olofström ligger nästa vindskydd. Detta lite mer avsides för de som önskar. Jag stannar här en stund, för det passar bra för mitt 11-kaffe.
Som ni förstår ligger möjligheten för övernattningar i området tätt. Detta är tredje vindskyddet på knappt en mils sträcka.

Lite kaffe och en chokladbit senare är jag åter på fötterna. Leden passerar nån form av konferens anläggning ”Fritzatorpet” (kanske kan finnas boende för de som önskar).

Utsikt över brutna beteslandskap och sjön
Utsikt över brutna beteslandskap och sjön

Nu tar jag mig bara någon kilometer till på Blekingeleden. När leden vid väg viker av österut så tar jag asfaltsvägen norr ut utmed sjön. Jag rundar snabbt norra endan av sjön och kommer in på den fina lilla grusvägen som tar mig åter söderut. Här utmed vägen ligger Baggebo kvarn, gör gärna ett avstickare och besök den gamla sågen i skogen.

Baggebo kvarn
Baggebo kvarn

Baggebo kvarn

Baggebo kvarn

Ungefär 4 km på grusvägen söderut ligger ännu ett område med flera vindskydd, toalett och flera grillplatser. Här syns tydligt spåren av att man delar vindskydden med både paddlare och fiskare i området. Jag fortsätter mot södra änden där jag har bilen parkerad. Bara några km till. Väl vid bilen som står utmed den lilla grusvägen byter jag packning. Jag har bara burit dagspackning för dagens tur. Men i bilen ligger större ryggsäck med middagsmat och övernattningsprylar för häng vid Tvätthallarnas vindskydd.

Jag ser på utsikten mot sjön Halen en kort stund innan jag börjar packa upp
Jag ser på utsikten en kort stund innan jag börjar packa upp

Så kvällen och natten tillbringas på denna fantastiska plats. Jag fixar taco, steker rådjursfärs över öppen eld, kryddar starkt. Har med en färdig sallad. Äter gott och njuter av tystnade. Dagsljuset sänker sig, elden brinner ett tag till innan jag somnar till den falnande glöden.

Taco, steker rådjursfärs
Taco, steker rådjursfärs

Vaknar upp då är det redan ljust sen länge. Jag sover gott utomhus. Vittra sover ännu. Jag tassar upp bara i understället, tänder åter upp en brasa. Slänger på en kanna kokkaffe. Jag gillar pysslet med kokkaffe, meditativ känsla. Man tvingas att ta det lugnt. Göra eld, koka kaffe, låta kaffet sjunka, sen snabbt värma upp det igen.

Morgonkaffe i vindskydd vid sjön Halen
Morgonkaffe

Så kryper jag tillbaka i sovsäcken och avnjuter mitt morgonkaffe. Det är för mig tredje utenatten i januari. Fyra plusgrader och mulet. Men alltid lika underbart med utetid.

Länkar för dig som vill veta mer om området kring sjön Halen

Blekingeleden, bästa kartan är Ark56 laddas ner som app
Länk till Turist Olofström
Länk till Ekopark Raslången (ligger intill sjön Halen)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

10 Comments

 1. Du är sann inspiration Linda! Jag gillar ditt sätt att leva!

  1. Tack Therese

 2. Vilka otroliga bilder! Tack för bra tips på vackra ställen att besöka.

  1. Ja detta är ett fantastiskt område. Tjoa till om du behöver tips på fricamping för husbil i området så har jag nog några

 3. Staffan Käll

  Ja tack för fin beskrivning , håller med- vilken fantastiskt område det år, såväl För kajak, Mtb Nike som vandring och tom klättra kan man ju

  1. Ett toppenfint område Staffan. Har du paddlat här? Jag måste pröva nån av sjöarna i sommar
   Raslången ser superfin ut

 4. Martin Andersson

  Till och börja med. Vilka fina bider
  Dessa bilder tillsamman med en inspirerande berättelse ger oss en inblick i din vandring.
  Tack för att du dellar med dig

  1. Tack Martin
   Området bjuder ju in till bra bilder. Vatten klippor och skog kan ju inte bli mycket bättre än så
   Hoppas du har möjlighet att besöka omrpdet

   1. Får lägga det på:
    Att besökar listan

 5. Matias Christiansson

  Tack för inspirationen. Smart idé det där med ett slags basläger och en dagstur. Särskilt när kroppen strular och eller en är osäker på om utrustningen en orkar bära räcker för kallt väder. Ska göra något liknande i området till helgen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.