Ni ska få följa med mig på en dagsutflykt till vackra Aspö, som ligger i Karlskrona skärgård när jag bjuder på min favorittur. Vi backar till en solig dag i augusti 2019.

Det finns dagar som man inte har planerat i förväg. Dagar där känslan av att ”hitta på något” är extra stark. Som den här dagen då jag bestämde tillsammans med min syster och våra barn att vi skulle åka till Aspö.

Örlogstaden Karlskrona
Örlogstaden Karlskrona

Vi tar oss in till Karlskrona för att åka vägfärja till Aspö. Färjan är gratis och vi väljer att ta bilen med oss. Aspö är cyklarnas ö, men du tar dig även fram till fots eller med bil. Det är lugnt på havet. Vi passerar befästningstornet ”God natt”. Det är lätt att i tanken backa till 1800-talets mitt och försöka föreställa sig hur här var då.

Färjan lägger till vid Aspö och vi tar oss mot Drottningskärs kastell. Här är det inte svårt att få både en 3-åring och 16-åring intresserade. Detta mäktiga kastell med sina fyra bastioner utgör så mycket historia. Känslan av stormaktstiden infinner sig. Maten doftar ljuvligt från restaurangen. Guiden berättar historier som fängslar oss långt in i märgen.

Drottningskärs Kastell, Aspö
Drottningskärs Kastell, Aspö. Bilden är inifrån kastellet. Högt i tak för att röken skulle stiga om man skulle behöva avlossa kanonerna.

 

Solen skiner denna dag och vinden brusar. Lugnet har infunnit sig. Utsikten över inloppet till Karlskrona ger en mäktig känsla med Kungsholms fort på andra sidan. Om man tittar noga så bryts vattenytan en bit ut i havet. Känslan av att Pippi Långstrumps sjörövar-Fabbe seglat här infinner sig.

Fienden tog sig inte in genom sundet om de valde fel väg. En mur byggdes under vattenytan för att förhindra ovälkomna in i Karlskrona. Man sköt inte med sina kanonkulor i dessa stora båtar, att sänka dem i sundet vore osmart. Istället fastnade de och fartygen kunde plundras. Dessutom kunde fartygen användas av svenskarna istället. Kanske ligger det en och en annan sjörövare på havets botten.

 

 

Vi strosar runt i Kastellet. Ett besök här är gratis, men den guidade turen kostar pengar om man vill lyssna på en fantastisk historia från stormaktstiden.

På väg in mot fängelsehålan, Aspö
På väg in mot fängelsehålan

Vi tar oss vidare till en utav Aspös badplatser. Badplatser finns runt hela ön både kända och okända. Vi är omgivna av en natur som skapar lugn. Mjuk fin sand som kittlar mellan tårna. Stenar som man kan sitta på och sätta fötterna i vattnet. Utsikten ut över havet med Kungsholms fort i horisonten skapar en nyfikenhet på att vilja upptäcka mer.

Mysig badplats på Aspö

 

Genom små slingrande vägar och förbi färgglada stugor tar vi oss runt på ön. Detta måste vara lugnets ö. Även att här är turister så infinner sig ingen stadspuls. Jag tror alla är här för att njuta av naturen på cykel, till fots eller i bil. Alla vill upptäcka, slappna av eller bara njuta av naturen och tystnaden.

25 minuters färja bjuder denna dag på en fin utsikt över skärgården. Den bjuder oss också på ett besök på en ö som ger oss upplevelse både i dåtid och nutid.

Aspö

Efter en heldag på Aspö vänder vi hemåt igen med färjan som tar oss tillbaka till Karlskrona.

För dig som vill veta mer

Länk till Drottningskärs Kastell, Aspön
Länk till Visit Karlskrona


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin ”Årets favorittur 2019”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

7 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Mysigt, synd att jag har kanske 80 mil dit. Men kommer jag neråt så… 😀

  1. Linda Åkesson

   Välkommen neråt till detta lilla hörn utav Sverige. Litet landskap med mycket att uppleva

 2. Spännande! Jag skriver upp det här på att göra-listan för Blekinge – det enda svenska landskap som jag ännu inte har besökt!

  1. Linda Åkesson

   Jag har bott i Blekinge hela mitt liv och rest runt i landet för att hitta spännande utflyktsmål. Sista året har jag börjat se mig omkring där jag bor. Blekinge är väldigt fint trots att man blir hemmablind. Välkommen till Blekinge och se dig omkring.

   1. Tack! 🙂 Känner igen mig mycket i det där. Först efter att jag hade flyttat ifrån Ludvika började jag uppskatta dess natur. Innan dess tog jag den för given.

 3. Oj vad spännande
  Jag har på min Bucketlist att paddla kajak i Världsarvet Karlskrona
  Detta gav verkligen mersmak och blir nog att stanna i området i flera dagar om jag ska hinna njuta
  Tack för fin berättelse

  1. Linda Åkesson

   Vad spännande Linda! Har själv aldrig paddlat kajak, men vet att det är många som gör det här längs med kusten. Finns mycket att uppleva längs med hela Blekinges kustremsa. Jag bor ju i Karlskrona och man blir lätt hemmablind, men världsarvet här är väldigt spännande och fint att få ta del av. Välkommen till Blekinge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.