Vandringen som kom av sig – Flatruet

 

Det finns så mycket fint i naturen, och så många härliga ställen att vandra på. Fast det är inte alltid som det blir som man planerat. Ibland blir jag rejält distraherad och den där rejäla vandringen kommer av sig totalt. En försommar befann jag mig på Flatruet i Härjedalen, ett favoritområde som känns som hemomkring för mig. Jag tänkte mig att vandra iväg över vidderna i riktning mot Helags, men jag kom inte speciellt långt alls.

Smalnäbbad simsnäppa, Flatruet
Smalnäbbad simsnäppa – Phalaropus lobatus

Vandringen tog slut vid en liten sjö med tillhörande våtmark bara någon kilometer från parkeringen. I sjön fick jag syn på en smalnäbbad simsnäppa (phalaropus lobatus), en av mina absoluta favoritfåglar. Den ser så lustig ut där den snurrar runt som en liten kork. Snabb är den också, och svårplåtad, men självklart måste jag försöka när jag får syn på en, det händer ju inte så ofta. Bilderna blev aningen oskarpa, men vad gör det, upplevelsen var ju härlig.

Fjällabb på Flatruet
Fjällabb – Stercorarius longicaudus

När simsnäppan till slut tröttnat på att simma omkring i min närhet tänkte jag fortsätta vandringen, men tji fick jag. På fjällheden alldeles i närheten av sjön fick jag syn på en spännande fågel, halade upp kikaren och jublade igen. Där stod en fjällabb (stercorarius longicaudus) och poserade så fint. Givetvis kunde jag inte vandra vidare, nu måste kameran få jobba igen. Fjällabb inom räckhåll är inte dumt.

Vit lappljung på Flatruet
Vit lappljung – Phyllodoce caerulea

Efter det blev jag ännu mer distraherad. Jag råkade ramla på några tuvor med vit lappljung (phyllodoce caerulea), och då måste kameran fram igen. Lappljungen är ju vanligtvis rosa, och färgar fjällheden så vackert, men den vita varianten är ganska sällsynt.

Fjällpipare
Fjällpipare Charadrius morinellus

Och som kronan på verket fick jag sedan syn på en fjällpipare (charadrius morinellus), en annan av mina favoritfåglar, så vacker och så orädd. Jag fick cirkla runt den med kameran hur länge som helst. Lycka.

Den vandringen blev kort, men fylld med härliga fynd för både ögon och kamera.

För dig som vill veta mer om Flatruet

Funäsfjällens information om vandring på Flatruet

Märkt , , , , , , , , ,

2 kommentarer till “Vandringen som kom av sig – Flatruet

  1. Jag känner sååå igen mig i din beskrivning. Men jag brukar nog oftast gå min planerade runda ändå.. även om den tar flera gånger längre tid än jag trodde från början 🙂 Vit klockljung var förresten väldigt speciellt! <3

    1. Lyckost som fixar din runda 😀 Vit lappljung är sällsynt, enligt min fjällflora, jag har bara sett den vid två tillfällen under alla mina år i fjällen, så jag blev så glad när den dök upp, och ett stort bestånd dessutom. Förra gången var det bara två plantor, men jag blev glad då också 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.