Vi går mot mörkare tider med stormsteg, och då gäller det verkligen att ta vara på ljuset – varje minut man kan. Det är min filosofi i alla fall. Man kan beklaga sig över att det är mörkt både när man går hemifrån och när man kommer hem. Men man kan också välja att fokusera på den ljusa tiden och verkligen försöka göra det bästa av den. Varje dag.

Så här ser det ut på morgonpromenaden med hundarna - och kvällspromenaden - och eftermiddagspromenaden
Så här ser det ut på morgonpromenaden med hundarna – och kvällspromenaden – och eftermiddagspromenaden. Mörkt!

Eftersom jag har två hundar måste jag ge mig ut på morgonen (oftast före klockan 05), oavsett årstid eller väder. Den här tiden på året kan jag känna mig lite begränsad av mörkret. Delvis beror på det på att det är svårare att gå i skog och mark när det är mörkt, men framför allt beror det på att det är så svårt att fota, och det plågar mig att inte kunna dokumentera det vackra som jag vet finns runt mig. Men som jag inte ser.

Hundarna och jag njuter lika mycket att kunna ta vara på ljuset varje lunch
Hundarna och jag njuter lika mycket att kunna ta vara på ljuset varje lunch

Jag är så lyckligt lottad att jag får ha med mig mina hundar till min arbetsplats. Ännu lyckligare lottad är jag att arbetsplatsen ligger i ett litet samhälle omgivet av varierad natur – till och med på gångavstånd från mitt kontor. Detta gör det väldigt enkelt för mig att ta mig ut en längre stund varje dag på min lunchrast, och att på det sättet ta vara på ljuset. Riktigt gotta mig i det – och det ger mig en otrolig energi och glädje varje enskild dag. Även grå dagar (som de flesta dagar varit här de senaste veckorna)

Odon (vaccinium uliginosum) i vacker höstdräkt
Odon (vaccinium uliginosum) i vacker höstdräkt

Förutom den uppenbara fördelen med att vara utomhus i dagsljus (att jag får vara utomhus i dagsljus!) så ser jag så mycket saker i naturen som jag inte skulle sett annars under den här årstiden. Svampar jag inte känner igen. Vattendroppar på barr och löv/blad. Hur färgrik mossa kan vara när ingen annan vegetation skymmer den. Fåglar som äter av bären som fortfarande sitter kvar på träden. Rådjur som tittar på mig från kanten av en glänta. Solens strålar när de tillfälligt letar sig genom det tjocka molntäcket.

Färgklickar i snön får en verkligen att ta vara på ljuset
Färgklick i snön – bild från förra helgen

När snön kommer (här på småländska höglandet brukar snön komma och gå hela vintern), som förra helgen, blir hela världen med ens underbart ljus och jag känner hur mungiporna åker upp så fort jag kommer utanför dörren.

Enkla tips om att ta vara på ljuset

Vi mår alla bra av dagsljus, så försök att ta vara på ljuset nu när vi inte har så mycket av det. Använd till exempel din lunch precis som jag gör. Om du har möjlighet på morgonen – försök att vara ute vid soluppgången (den infaller inte förrän runt klockan 08 eller 09 den här tiden på året beroende på var du bor – titta till exempel i en väderapp om du inte vet riktig vilken tid det är soluppgång eller solnedgång på din ort) – så har du fått en liten boost som räcker en lång bit in på dagen. Använd den ljusa tiden på helgerna till att vara ute – och gör dina ”måste-grejer” inomhus efter skymningen istället för att slösa bort ljuset genom att göra det du tycker att du ”måste” och sedan inte kunna gå ut alls. Gör upp en eld ute och sitt kvar efter solnedgången – i skogen, vid en sjö, eller på ett berg – bara för att se ljuset jaga bort mörkret och få med dig en härlig upplevelse  hem. Det blir kanske inte lika långa vandringar som på sommaren, men jag lovar att varje tur du tar nu under den här mörka årstiden kommer att lysa upp ditt inre och få dig att le, minst lika mycket som en sommarvandring!

Har du fler tips?

Kommentera gärna om du har fler tips på hur man kan få så mycket dagsljus som möjligt under den mörka årstiden!

Vad säger vård och forskning om dagsljus?

Länk till artikel i ”Vårdfokus” – Dagsljus är viktigt för vår hälsa
Länk till en sida som gör mig glad: ”Utemaningen – tanka dagsljus – bli piggare” De skriver att de förebygger naturbrist.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.