På Jättarsberget i Furholmens naturreservat
Här är jag på Jättarsberget

På min andra hemomkringvandring vill jag ta er med till Jättarsberget i Furholmens naturreservat. Furholmen ligger i Tullgarns kronpark, ca: 1 mil ifrån Vagnhärad där jag bor. Hit åker jag bil själv eller tillsammans med familjen och vänner.

Det var tack vare att Trosa kommuns häfte med tips om naturpärlor för några år sedan damp ner i min brevlåda som jag för första gången blev medveten om att denna plats existerade i min närhet. Sedan dess har det blivit många besök till denna magiskt vackra plats.

Väl framme i reservatet parkeras bilen på en iordninggjord P-plats där det också finns informationstavlor om området och tydliga skyltar som visar vägen till ”Utsiktsplatsen” och ”Fornborgen”.

 

Stigen går till en början genom en tät granskog, där man på somrarna kan plocka mängder av blåbär. Det bär sedan brant uppför och jag får allt kämpa lite i den branta backen innan jag når stigens slut. Här korsar vi en grusväg för att komma in på en ny stig, också den tydligt utmärkt med skyltar som pekar mot ”Utsiktsplatsen”.  Strax innan stigen går upp längs med Jättarbergets ena sida, finns en skreva i berget som bildar en spännande genomgång. I denna ”grotta” lekte mina egna barn riddare när de var mindre. Sprickan har två ingångar och är perfekt för barns lek och upptäckarlust. Vi vuxna ryms inte att ta oss igenom, men kan ändå ta del av barnens glädje när de når den ena öppningen i berget.

Sedan väntar den sista klättringen uppför bergets sida. Väl uppe på toppen möts jag av en magiskt vacker utsikt utöver Mörköfjärden som breder ut sig nedanför.

Höst vid Jättarsberget i Furholmens naturreservat
Höst vid Jättarsberget i Furholmens naturreservat

Jättarsbergets topp ligger 35 meter över vattnets yta och under järnåldern fanns här en fornborg. Människorna som levde i fornborgen hade en väldigt bra uppsikt utöver vattnet och kunde tidigt upptäcka eventuella fiender båtar. Idag finns rester kvar av fornborgen för den historieintresserade.

Familjen firade Sveriges nationaldag på Jättarbergets topp.
Familjen firade Sveriges nationaldag på Jättarbergets topp.

Här uppe på toppen kan jag tillbringa en lång stund genom att gå omkring och njuta av den storslagna utsikten. Sedan smakar det bra med medhavd matsäck.  Vid ett besök här kom en äldre farbror och slog sig ner bredvid mig där jag satt och njöt av mitt kaffe. Han berättade att det enligt en gammal sägen sägs att det var en meteroit som vid sitt nedslag bildade viken som finns nedanför bergets högra sida. Sådana historier är spännande att få ta del av och lagra i sin egna minnesbank.

Under ett helt år fanns det också en anteckningsbok upphängd i ett träd märkt ”Mitt år på berget”. Där skrev en vandrare återkommande om sina upplevelser på och omkring Jättarberget och välkomnade även gäster att skriva om sina betraktelser. Härligt initiativ tycker förstås jag som själv fascineras av denna plats kontraster under årets alla månader.

Utsikt i Furholmens naturreservat
Utsikt i Furholmens naturreservat

När jag blickat ut över vattnet har jag haft turen att vid ett flertal tillfällen få se stora kungsörnar komma flygandes och breda ut sina mäktiga vingar.  Snabbt dyker de sedan ner emot vattenytan i jakten efter föda.

Min yngsta son spanar efter kungsörn och spännande båtar vid horisonten.
Min yngsta son spanar efter kungsörn och spännande båtar vid horisonten.

För den som vill gå runt nedanför berget finns en liten smal stig att följa. Den är dock inte markerad, men under vår – höst är den väl upptrampad av andra vandrare som besöker platsen. Berggrunden består till stora delar av urkalksten, vilket gör att unika växter såsom murruta, kalktrav, stenkrassing och stenfrö trivs i området.

När du vandrar upp emot Jättarsberget kommer du att passera den orangemarkerade Sörmlandsleden. Den ena vägen leder till Trosa och den andra till Tullgarns slott. Många som vandrar på leden gör en avstickare till utsiktsplatsen/ fornborgen på Jättarsberget som en sevärdhet att uppleva på vägen.

För dig som vill veta mer om Furholmens naturreservat

Hur du hittar hit:

Från E4:an svänger du av vid skylt mot Vagnhärad/Trosa. Följ sedan vägen som går till Trosa. Sväng vänster vid skylt mot Åda och sväng vänster igen vid skylt mot Furholmen.

Länkar för att få reda på mer om platsen:

Länk till naturkartans information om Furholmen
Länk till Trosa kommuns sida om naturpärlor
Länk till Länsstyrelsens information om Furholmens natureservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

 1. Vad roligt att få veta så mycket runt omkring – som när ni träffade farbrodern som berättade sägnen, om boken eller om skrevan där barnen tycker om att leka. Allt det där som man faktiskt INTE kan läsa i en broschyr! Tack för att du delar med dig av ett av dina smultronställen!

  1. Vad härligt att du tycker om mitt sätt att skriva. Personligen tycker jag att det är det som är så lustfyllt i bloggar som denna.
   Att författaren får möjlighet att skriva mer självupplevda äventyr.

 2. Julia Andersson

  Vad härligt med bilder från sommaren, blå himmel och tshirtväder!
  Vilken spännande bok det måste ha varit att bläddra i, en sån skulle man kanske hänga ut någon gång! 🙂

 3. Ja, den boken var härlig att läsa i, samt slv ge ett litet bidrag i. Jag inspireras av händelser som denna och människors berättelser om platser.
  Sommarbilder mixade med höstbilder. Roligt att visa samma plats under olika årstider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.