I den svenska naturen finns mycket som du kan plocka och äta. Ja, det finns faktiskt så mycket som 250 växter som är ätbara. Svamp och bär är förmodligen de två mest kända grupperna, men det finns otroligt mycket mer att upptäcka.

Kantareller - skogens guld
Kantareller – skogens guld

Jag är en nyfiken person, så jag vill alltid ta reda på så mycket som möjligt om det som intresserar mig. Ätliga växter i naturen är ett relativt okänt område för mig. Harsyra och gökärt är växter jag känner till sedan barnsben att man kan äta, och även granskott och maskrosblad. I förrgår snubblade jag över sidan Skogsskafferiet (det måste ha varit min lyckodag) och jag hade kunnat stanna kvar där hur länge som helst, för den är verkligen både intressant och lärorik.

Hallon är gott
Hallon är gott

Hos Skogsskafferiet finns information för varje månad; vad du bör kunna hitta i naturen just då, information om vilken del av växten som kan ätas (och ibland även information om hur den ska ätas eller tillagas), var växten kan förväntas finnas, bilder på växten med mera. På Skogsskafferiets sida kommer jag att tillbringa mycket tid framöver.

Mer om Skogsskafferiet:
Citat från Skogsskafferiets webb:

”Skogsskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil genom att sprida kunskap om de vilda, ätliga växter och svampar som finns i den svenska naturen. Vår förhoppning är att fler ska upptäcka hur enkelt och roligt det är att samla vilda växter som ett tilltagande komplement till den vardagliga matlagningen.

Skogsskafferiet har växt fram utifrån vår övertygelse att såväl global rättvisa som ekologisk hållbarhet måste gå hand i hand med ett levnadssätt som minimerar vår miljöpåverkan och som sker i samklang med naturen. Vi vill därför försöka återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet, som en del i strävan mot ett mer hållbart förhållningssätt mot människor, djur och natur.

Det finns mer än 250 ätliga växter i Sverige. Skogsskafferiet har valt att lyfta fram de som vi ansett enklast och som har störst användningsvärde i vardagens matlagning. Tonvikten ligger på växter, men vi har även tagit upp de vanligaste matsvamparna. Informationen i Skogsskafferiet bygger delvis på våra egna och andras erfarenheter, men framförallt på tillgänglig litteratur om vilda växters nyttigheter.”

Länk till Skogsskafferiets webb: https://www.skogsskafferiet.se/

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.