Påsklovsmorgon

Den  här veckan har vi påsklov i Småland så jag tog mig friheten att ta ledigt från jobbet idag, skärtorsdagen till ära. För att få ut mesta möjliga av dagen steg jag ändå upp tidigt, och hundarna och jag satt i bilen redan strax efter klockan 05.

Det var ingen lång bilfärd vi hade framför oss, bara 8-10 minuter, men under den tiden hann jag inse att det skulle kunna bli en extremt vacker morgon. Temperaturen låg på ungefär fem minusgrader och enligt väderleksprognosen skulle det vara sol och upp emot 15 plusgrader (precis som under gårdagen) frampå dagen, så jag misstänkte att det skulle kunna uppstå magiskt vackert morgondis över tjärnarna vi skulle vandra runt. Redan när vi parkerade bilen längs en liten grusväg mellan två tjärnar såg jag att jag hade rätt.

Morgondis över ena tjärnen - och min ena hund
Morgondis över ena tjärnen – och min ena hund

Både hundarna och jag var ivriga att komma iväg och vi började gå längs den ena tjärnens kant. Solen hade inte börjat stiga ännu, men himlen var ljus och pastellfärgad. Vattnet låg spegelblankt och morgondiset svävade över ytan.

Den mindre tjärnen
Den mindre tjärnen

Vi gick över en tallbeklädd ås längs tjärnen och när vi passerat den kom vi snart fram till den mindre tjärn där jag hade tänkt att vi skulle möta solens första strålar. Det dröjde dock lite längre än planerat eftersom tjärnen omgärdades av höga träd som skymde solen, så vi tog en liten extrasväng i området. När vi kom tillbaka silade solens strålar fram mellan tallarnas raka stammar och fick det dansande morgondiset att se helt magiskt ut.

Dagens första solstrålar
Dagens första solstrålar

Jag lyckades inte fånga känslan riktigt med min mobilkamera, men det var en stark, trolsk känsla av vildmark, och den fyllde mig med bubblande lycka samtidigt som jag kände mig vördnadsfull över att få uppleva en så fulländad stund, ackompanjerad av fåglarnas morgonkonsert.

På tillbakavägen till bilen
På tillbakavägen till bilen

Efter ungefär två timmar var vi tillbaka vid bilen. Sträckan vi hade gått var inte mer än 4-5 km, men upplevelserna och minnena jag samlade på mig var desto fler.

Mer om platsen
Den här platsen är ett av mina smultronställen strax utanför Eksjö, Jönköpings län, Småland. Hit har jag aldrig haft med mig någon annan än hundarna, så jag specificerar inte exakt position. Du som är intresserad av att få den informationen – mejla mig (therese@hemomkringvandring.se)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *