Ibland får jag bara för mig att jag ska besöka ett nytt naturreservat, även om jag vet ytterst lite om det. Som det blev idag med Helvetets håla i grannkommunen Vetlanda. När jag skulle till naturreservatet jag körde på många småvägar från Vetlanda för att komma dit, så jag hann nästan börja tvivla på att jag skulle komma fram. På hemvägen valde jag därför att köra en lite större väg som gick raka spåret till Korsberga vilket var mycket smidigare.

På väg uppför branten för att sedan gå längs ravinens kant
På väg uppför branten för att sedan gå längs ravinens kant

Helvetets håla är en av småländska höglandets mest dramatiska raviner/skuror och den ligger inbäddad i härligt mossig skog.

Själva promenadslingan är inte så lång att gå, kanske 4 km totalt, men den är bitvis brant och svårgådd (särskilt nu i februari då det var halt) så det tar ändå sin lilla tid att gå runt. Stigen går över vackra småländska ängar, in i djup skog, fram till ravinen och sedan ner i den mot bäcken/dammen i botten och sedan över en spång där vattnet forsar fram.

Efter att ha lirkat mig (och hundarna) fram längs det forsande vattnet påbörjade vi ”klättringen” upp mot ravinens kant. Det var verkligen värt besväret för när vi kommit upp och gick längs kanten av den 20-30 meter djupa ravinen fick vi (eller i alla fall jag, hundarna brydde sig nog inte så mycket om det) njuta av de fantastiskt vackra röda granitväggarna på andra sidan ravinen.

hålan5
Otroligt vackert att gå på stigen längs ravinens kant.

Ska man ta en fikapaus bör man göra det just där. Efter en kort promenad in i skogen där marken, stubbarna och stenarna är klädda i mossa, följer man en skogsväg tillbaka ner mot bäcken i ravinen, och den är väldigt lätt att gå på i förhållande till övriga stigar.

Det var ett supermysigt litet naturreservat som jag är glad att jag besökte.

hålan6

För dig som vill veta mer om Helvetets håla:

Länsstyrelsens presentation av naturreservatet (vägbeskrivning och mer information om reservatet)

PS. Ta på dig rejäla skor om du ska hit. Dels för att ge fötterna/vristerna stöd, men det är en fördel om de också tål vatten/väta. DS.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
    It will always be interesting to read articles from other
    writers and practice something from other websites.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.