Alla dessa fjärilar. Ja, de där som jag fotade i somras bara för att de var så vackra. Nu har jag äntligen börjat kolla upp vad de heter.

Min underbara dotter gav mig nämligen en bok om fjärilar i julklapp och igår satt jag och tittade igenom mina foton och jämförde med boken. Det är otroligt roligt och spännande att försöka hitta rätt art!

Berggräsfjäril (Lasiommata petropolitana)

Berggräsfjäril är i Sverige en tydligen en ganska allmän låglandsart som är sällsyntare mot fjällkedjan och längs västkusten. Den är försvunnen från Skåne och finns inte på Öland, men den är allmän på Gotland. Jag kan dock inte säga att detta är en fjäril jag sett innan jag lyckades fota den uppe längs skogsvägen i somras. Berggräsfjärilen ingår i familjen ”praktfjärilar” och underfamiljen gräsfjärilar.

Berggräsfjäril

Citronfjäril (Gonepteryx rhamni)

Citronfjärilen var en av få fjärilar jag kunde namnet på innan jag fick min bok om fjärilar häromdagen. Citronfjärilen ingår i familjen ”vitfjärilar” och underfamiljen höfjärilar. Citronfjärilar kan man hitta i gles skog, trädgårdar och blomrika områden.

Citronfjäril

Puktörneblåvinge (Polyommatus icarus)

Puktörne­blå­vinge kan hittas överallt på torra ängsmarker, sandhedar, klippängar, alvarhedar och stenstränder. Den är en av de vanligaste fjärilarna i miljöer skapade av människor, till exempel vid grusgropar och på industriområden. Puktörneblåvingen ingår i familjen ”juvelvingar” och underfamiljen blåvingar. Den här (och några fler fjärilar av samma art) fanns längs en stenig skogsväg utanför Eksjö.

Puktörneblåvinge

Påfågelöga (Inachis io)

Sommaren 2018 vimlade det av påfågelöga här i Eksjö och jag såg den gång efter gång. Här är den fotad på Fobo Trädgård några hundra meter från mitt hem. Påfågelögat är nog den svenska praktfjäril som är mest känd (ja, kanske den mest kända av alla våra fjärilar), tack vare att den är så lätt att känna igen med  sina vackra färger. Arten är livskraftig och lever ända upp mot Umeåtrakten längs norrlandskusten.

Påfågelöga - en av Sveriges mest kända fjärilar

Sälgskimmerfjäril (Apatura iris)

Den här vackra sälgskimmerfjärilen slog sig ner på min mobiltelefon och vandrade sedan upp på min hand där den satt kvar en lång, lång stund. Vilken tur att X var med mig och kunde fota åt mig! Det var i juni 2018 på Skuruhatt utanför Eksjö. Som man nästan kan se ingår sälgskimmerfjärilen (eller stor skimmerfjäril) i familjen praktfjärilar, och underfamiljen skimmerfjärilar. Arten räknas som livskraftig i Sverige. Efter vad jag har förstått så finns denna art i skogen och ofta i trädtoppshöjd, så det känns som en extra fin upplevelse att den landade hos oss.

Sälgskimmerfjäril - en av alla praktfullar fjärilar jag fick se förra sommaren - och detta var dessutom en stor naturupplevelse för mig

Ängsnätfjäril (Melitaea cinxia)

Ängsnätfjärilen, eller hökblomsternätfjäril / svartkämpenätfjäril som den också kallas, ingår i släktet ”Nätfjärilar” under familjen praktfjärilar. Den flyger över ängsmark från maj och framåt. Tyvärr är minskar populationen på fastlandet så den klassas som nära hotad. På Gotland däremot är den fortfarande vanlig.

Ängsnätfjäril - ännu en av de vackra fjärilar jag fått se

OBS! Ovanstående bilder är fotade med en gammal iPhone SE, så bilderna har inte riktigt den kvalitet jag skulle önska, men jag har fotat för eget bruk och de är i alla fall tillräckligt bra för att jag ska kunna njuta av skönheten hos ”mina” fjärilar när jag vill.

Nu när jag har börjat lära mig lite om fjärilar (skrapar ju ännu bara på ytan, känner jag mig otroligt ivrig att få gå ut och leta upp fler fjärilar att fotografera, men eftersom det bara är januari får jag ge mig till tåls ett antal månader till.

Fler inlägg om fjärilar här i bloggen

Länk till kategorin ”Fjärilar” där det finns många fler inlägg om fjärilar

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Fina billder 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.